OCILA u Irskoj i Nemačkoj!? OTKRIVENA TAJNA! Evo da li Srbi zaista imaju veze sa tim

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Nov.2018, 20:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OCILA u Irskoj i Nemačkoj!? OTKRIVENA TAJNA! Evo da li Srbi zaista imaju veze sa tim

Pronađeni znaci liče na grb Republike Srbije

Na društvenim mrežama nedavno su se pojavile fotografije sa slikama skulptura i nadgrobnih ploča na kojima se nalazi, kako tvrde njeni autori, grb Srbije i Srba. Ovde ne treba napominjati da spomenika sa grbom Republike Srbije u samoj našoj zemlji ima na svakom koraku, međutim, problem je taj što su fotografije uslikane u Irskoj i Nemačkoj. Da li je zaista moguće da su Srbi ostavili traga u ovim zemljama, na ovakav način? Ili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se iza toga krije nešto što se vekovima skrivalo od srpskog naroda?

Misterija boce stare 1.650 godina: U njoj se krije velika tajna koja godinama muči čovečanstvo

Na prvoj fotografiji može se videti nadgrobna ploča na jednom lokalnom groblju u Republici Irskoj, južno od Dablina. Na njoj je, kako se tvrdi, grb sa ocilima sličan onom koji se danas nalazi na zastavi Republike Srbije.

What is Serbian cross doing on this grave slab from St. Brigid’s Graveyard, Ardtramon, Castlebridge, Co. Wexford, Ireland??? Can anyone help with information about this church (how old is it, who built it?) or this slab (who or what was it made for and when?) @MagicalEurope pic.twitter.com/gCOtxfMfu6

— oldeuropeanculture (@serbiaireland) September 10, 2018

Sličan simbol nalazi se i u samom centru Drezdena na jednom od kipova koji “čuvaju” ulaz u tamošnju katedralu.

Very interesting discovery, I believe St. Magnus cross is little different variation. While on the subject, take a look at the guardian statue at the gate in Dresden, Germany. They call him "Teutonic" Warrior. pic.twitter.com/ojwMxtQPio

— Miro (@mirocq9) September 10, 2018

Kako bi se na pravi način utvrdilo, makar u osnovnim crtama, da li ove oznake zaista potiču ili imaju veze sa Srbima, treba se podsetiti kako je nastao današnji grb Republike Srbije i od čega se on sastoji.

Krst je jedan od najstarijih univerzalnih simbola. Javlja se mnogo pre pojave hrišćanstva, kod starih Grka i Rimljana, kao i na starom istoku. Uvek je imao pozitivno, solarno i životvorno značenje, a njegov oblik oduvek je bio zahvalan za razne simboličke kombinacije, ukrašavanja i tome slično.

Simbol ognjišta i svetlosti

Ocilo (ognjilo, kresivo) je naprava od čvrstog metala, obično čelika, polukružnog ili sličnog oblika. Služilo je za paljenje vatre, pošto se udaranjem ocila o kremen stvarala početna varnica za stvaranje vatre. Simboličke predstave ocila javljaju se još u drevnoj Mesopotamiji, a potom i kod Jevreja, starih Grka i Rimljana.

Dvoglavi orao kao i štit na kome se nalazi krst sa ocilima potiču zapravo iz Vizantije. U 13. veku, u vreme vladavine dinastije Paleologa, vizantijski novac sve češće sadrži tetragram koji čini krst sa četiri grčka slova beta, a koja označavaju izreku “Car careva caruje carevima” (grč. βασιλεὺς βασιλέων, βασιλεύων βασιλευόντων).

Krst sa ocilima, uz dvoglavog belog orla, čini najznačajniju heraldičku (heraldika – nauka o grbovima) figuru koja je tradicionalni grb Srbije.

The Tetragrammatic Cross flag of the Late Byzantine Palaiologos Dynasty. pic.twitter.com/cmMMmAjrl4

— Aurelian (@HandOnHilt) July 6, 2017

Grb sa krstom i ocilima prvi put se može primetiti kod Srba tek u 14. veku na grbu Mrnjavčevića, Dečanskom polijeleju (1397) i na jednoj seriji novca despota Stefana iz 15. veka.

Posle Drugog srpskog ustanka, Srbija je u okviru borbe za autonomiju vodila i borbu za dobijanje zvaničnih državnih simbola – grba i zastave. Krst sa ocilima kao tada već opšte prihvaćeni grb Srbije, nalazi se na pečatima kneza Miloša, kao knežev lični i državni grb. Sam knez Miloš mnogo je polagao na to da njegova Srbija dobije državno­pravno obeležje i priznate državne znake. Grb kneževine Srbije ozakonjen je prvi put utekstu Sretenjskog ustava, 1835. godine.

Čekaju da se PROBUDE iz meditacije duge 1000 godina: Ovo je jezivi obred budističkih monaha (FOTO/VIDEO)

Ako se uzme sve navedeno u obzir, pomenuti simboli iz Irske i Nemačke ne mogu imati veze sa Srbima. Kao što je već navedeno, krst sa ocilima koristio se širom Evrope, a ako se uzme u obzir vreme kada je ovaj simbol prvi put počeo da se koristi u srpskom narodu, kao i teritorije na kojima se prostirala srpska država u 14. i 15. veku, nemoguće je izjednačiti ove simbole.

OVDE možete pogledati samo neke primere grbova i zastava na kojima se nalazi krst sa ocilima.

Slične tekstove o zanimljivoj istoriji možete pratiti OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.