OČEKUJU NAS TOPLOTNI TALASI I TEMPERATURA IZNAD PROSEKA: Klimatolog otkriva kakvo je leto pred nama, i skreće pažnju na jednu stvar

Izvor: SrbijaDanas.com, 14.Jun.2021, 23:02

OČEKUJU NAS TOPLOTNI TALASI I TEMPERATURA IZNAD PROSEKA: Klimatolog otkriva kakvo je leto pred nama, i skreće pažnju na jednu stvar

Klimatolog Dragan Mihić otkriva kakvo nas leto očekuje.

Leto stiže narednog ponedeljka, 21. juna, a već od srede počinje duži vrlo topao period sa najavljenih 30 stepeni.

- Očekuje nas toplo leto, nešto iznad proseka 1 do 1,5 stepen iznad proseka, ali sa količinom padavina koje je tu u granicama prosečnih vrednosti.

Kako su u poslednjoj deceniji toplotni talasi tokom leta sve češći, Mihić je rekao da će to biti slučaj i ove godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
- Svake godine imamo neki toplotni talas, obično očekuje se krajem jula početkom avgusta. U julu se očekuje da će biti iznad proseka, znatno iznad proseka.

Mihić je rekao da ne možemo da očekujemo temperature iznad 40 stepeni.

- Ne 40, ali prijatno toplo leto za plažu i sunčanje.

Iako se ne očekuju ekstremno visoke temperature, u danima kada je povećana vlaga u vazduhu, naš subjektivni osećaj je da je mnogo toplije i tada treba izbegavati boravak na otvorenom da ne bi došlo do toplotnog udara, posebno hronični bolesnici.

Osim toga, obratite pažnju i na nivo UV zračenja sunca, koje može biti izuzetno opasno za kožu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.