OČEKIVALO SE DA BUDE NAJBOLJI, NIJE VOLEO BOLJE OD SEBE Stručnjaci otkrivaju šta je bio okidač da Kosta počini masakr u školi

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2023, 09:07

"OČEKIVALO SE DA BUDE NAJBOLJI, NIJE VOLEO BOLJE OD SEBE" Stručnjaci otkrivaju šta je bio okidač da Kosta počini masakr u školi

Član Saveta roditelja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Mina Zirojević, ističe da se nikada o dečaku nije raspravljalo na sednicama saveta, ali da je poznat kao "buntovnik".

Dečak (13), koji je priznao da je pucao u OŠ "Vladislav Ribnikar", nikad nije voleo đake koji su bolji od njega i stalno se trudio da bude prvi u svemu. Kako kažu stručnjaci, takmičarski duh i potreba da sve odradi bez greške doveli su do toga da dečak puca u školi. Tom prilikom ubijeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je osmoro učenika i školski čuvar, a ranjeno šestoro dece i nastavnica istorije.

Dečak se, kako se saznaje, tokom detinjstva uvek svađao sa vršnjacima koji bi ga pobedili u nekoj igri, kad bi dobili bolje ocene od njega, kad bi imali više bodova od njega na kontrolnom ili ako bi ispričali bolji vic od njega. Izvor tvrdi da dečak nije priznavao poraz i da su se tako prema njemu ponašali i u kući. Očekivalo se da uvek bude najbolji zbog čega je bio pod pritiskom. 

Član Saveta roditelja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", Mina Zirojević, ističe da se nikada o dečaku nije raspravljalo na sednicama saveta, ali da je poznat kao "buntovnik". "O dečaku koji je prošle srede ubio osmoro đaka i radnika obezbeđenja u ovoj školi, nikada nije bilo reči na sastancima, niti je bilo šta ukazivalo da će počiniti ovakav stravičan zločin.

- Od đaka koji su ga poznavali mogla sam da čujem da je njegovo ponašanje bilo uobičajeno za decu tih godina, ali da se često svađao sa decom koja su bila bolja od njega na nekom času. I baš se ovih dana priča da je upravo to razlog za sve ovo i da ga niko iz te smene nije maltretirao - ističe Zirojevićeva.

Sagovornica dodaje da su deca i dalje u strahu i da se brinu u kakvom su stanju povređeni učenici. Navodi da se deca plaše da će dečak brzo biti pušten pošto znaju da ne može da odgovara pred zakonom. Stručnjaci smatraju da su dečakova želja da bude najbolji u svemu i to što je teško podnosio uspeh druge dece neki od glavnih motiva da puca u školi i ukloni one "koji su bolji od njega".

Prema njihovim rečima, zbog takvog načina odrastanja, ali i samog karaktera trebalo je da roditelji na vreme potraže stručnu pomoć.

Neuropsihijatar, prof. dr Slavica Đukić Dejanović, kaže da je reč o dečaku koji je po svojoj prirodi perfekcionista, koji ne poznaje poraze i kod kojeg nema mesta ni za najmanju grešku.

- Po onome što smo čuli o njemu, po stvarima koje je voleo, po izborima igrica, filmova, po ocenama i uspehu u školi, vidimo da je to dete sa velikim ambicijama, ciljevima, sa posebnim vaspitanjem i urođenim vrednostima. Po razmišljanju i njegovim radovima, on je perfekcionista, bilo da je reč o učenju, igri, ocenama, načinu života... Ali i vrlo impulsivan. I zato nije tolerisao da neko bude bolji od njega. Vidimo i da nije imao sjajnu komunikaciju sa vršnjacima, a očigledno ni sa svojom okolinom. To je dete koje je imalo ciljeve i slepo težilo ka njihovim ostvarenjima. Sada je samo pitanje koliko su ti zacrtani uspesi bili njegovom voljom ili potpuno nametnuti od porodice, društva, okoline - navodi profesorka Đukić Dejanović.

Sve vesti o nezapamćenoj tragediji u Beogradu pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.