OBJAVLJEN POTRESAN SNIMAK IZ GAZE: Novinaru Al Džazire prvo ubijeno pola porodice, a sada i sin (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Jan.2024, 16:43

OBJAVLJEN POTRESAN SNIMAK IZ GAZE: Novinaru Al Džazire prvo ubijeno pola porodice, a sada i sin (VIDEO)

Izvršeni su snažni udari IDF-a

U izraelskom vazdušnom napadu na automobil u blizini Rafe u južnoj Gazi danas su ubijena dva palestinska novinara dok su obavljala svoj posao, prema zdravstvenim zvaničnicima u Gazi i tamošnjem sindikatu novinara.

Hamza al-Dadou i Mustafa Turaja bili su slobodni novinari. Al-Dadou je radio honorarno za Al Jazeeru, a sin je glavnog dopisnika Al Jazeere iz Gaze Vaela al-Dadoua. Slobodni novinar Hazem Rajab je ranjen.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Izraelske odbrambene snage nisu odmah odgovorile na Rojtersov upit. Rat Izraela i Hamasa, koji je započeo 7. oktobra, bio je smrtonosan za novinare. Odbor za zaštitu novinara (CPJ) objavio je da je do juče ubijeno 77 novinara i medijskih radnika - 70 Palestinaca, četiri Izraelca i tri Libanca.

Kancelarija za medije vlade u Gazi, koji vodi Hamas, saopštila je da je s ova dva smrtna slučaja broj poginulih novinara u izraelskoj ofanzivi porastao na 109. Potresan video objavljen na Jutjub kanalu povezanom s Al Jazeerom prikazuje Vaela al-Dadoua kako plače pored tela svog sina i drži ga za ruku. Kasnije, nakon sahrane svog sina, rekao je da će novinari u Gazi nastaviti da rade svoj posao.

- Ceo svet mora da vidi šta se ovde događa - kazao je. Vael al-Dadou posebno je poznat gledaocima širom Bliskog istoka nakon što je prošlog meseca tokom prenosa uživo saznao da su njegova supruga, još jedan sin, ćerka i unuk ubijeni u izraelskom vazdušnom napadu.

Među novinarima koji su poginuli izveštavajući o sukobu je i Rojtersov novinar Isam Abdalah. Ubila ga je 13. oktobra izraelska tenkovska posada dok je snimao prekogranično granatiranje u Libanu, pokazalo je istraživanje Rojtersa.

(Srbija Danas/Index.hr)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.