O nesrećnoj ženskoj sudbini u novom romanu Đorđa Sibinovića

Izvor: RTS, 07.Okt.2019, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O nesrećnoj ženskoj sudbini u novom romanu Đorđa Sibinovića

Iz štampe je izašao treći roman Šapčanina, Đorđa Sibinovića pod naslovom, "Roditelji". Pesničke zbirke, romani i eseji, ovog višestruko nagrađivanog autora, prevođeni su na više svetskih jezika, a predstavljanju novog dela u Biblioteci šabačkoj, prisustvovali su poštovaoci knjige.
"Moj karakter i bol koji osećam živeći proizveli su emociju i potrebu da pišem i učim prava", otkrio je šabačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << publici Đorđe Sibinović, doktor pravnih nauka predstavljajući novi roman "Roditelji".

Sibinović nam je ovoga puta ispričao priču o nesrećnoj ženskoj sudbini raspetoj između poretka muške kulture silovanja i ženske emancipacije.
"Roditelji su roman o velikom bolu nepoštovanja života, nasilju nad životom i pokušaju da mi odlučimo kakav će biti život, ne da nam život sugeriše kakav treba da bude", kaže autor romana Đorđe Sibinović.
Način na koji Sibinović predstavlja ljudsku dramu, književni kritičari porede sa Borom Stankovićem, Dostojevskim ili Šekspirovim trećim činom, jer govori o nama i teškoćama da se susretnemo sa gorkim istinama.
"Nismo, ili smo izgubili tu veštinu i tu vrlinu da idemo i napredujemo u pravcu našeg najvećeg straha, a najveći strah je je susret sa svim onim što pokušavamo da zaboravimo, svim onim što se, kako kaže savremeni čovek, uvek dešava nekom drugom", kaže književnik i kritičar Petar Arbutina.
"Smatram da je jako važno čitalačko iskustvo prilikom čitanja romana ,"Roditelji" pre svega to što čitanjem romana dolazi do katarzičnog plača na kraju i to je nešto što je lično meni kao književnom kritičaru zainteresovalo da pogledam malo bolje u stilski postupak i metod kojim je ovaj roman građen", navodi književni kritičar Milica Milenković.
Po Sibinovićevom delu "Mačiji krik" reditelj, Goran Paskaljević, na proleće počinje snimanje filma, a dogovoreno je da i novi roman "Roditelji" uskoro bude ekranizovan.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.