O guverneru, još jednom

Izvor: BKTV News, 02.Avg.2012, 13:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O guverneru, još jednom

Na pitanje da li će novi Zakon o Narodnoj banci promeniti i sadašnjeg  guvernera, šef države je ukazao da u „demokratskoj tranziciji“ Srbije nijedan guverner nije „preživeo“ promenu vlasti! I bio krajnje otvoren – „nismo zadovoljni radom sadašnjeg guvernera“.
Za razliku od šefa države, „režimska stručna javnost“ i dalje pokušava da „sentimentalnim“ ili „moralnim“ normama spase fotelju sadašnjem guverneru.  Kažem „režimska, jer  u kontrolisanoj  „slobodi >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << medija“, mnogi , takodje kolege sadašnjeg guvernera sa Ekonomskog fakulteta, nisu mogli da „prodju sa svojim ocenom uništavanja srpske ekonomije“. Nije bilo medija koji bi im „ustupio prostor“! Demokratija se  probijala po „volji  i u granicama koje odredi režim“!.
I da ne bude zabune. Nije guverner  jedini krivac što imamo milion nezaposlenih, što imamo prosečnu zaradu za evro manju od Albanije. Kriv je režim koji je bio pod kontrolom svetskih centara moći, pa i ne čudi što nekih od njih sada pokušavaju da nam „čitaju lekciju“ o „nezavisnosti Narodne banke“.
Da, NBS mora da ima odredjenu slobodu. Ali, guvernere i Vlada nisu dve odovoje sile koje dejstvuju nezavisno od opštih uslova. I jedni i drugi – Vlada i guverner – moraju da budu najbliži saradnici, jer zajednički snose odgovornost za neuspeh. Guverner je čak i u prednosti. On može da podnese ostavku ako se ne slaže sa politikom Vlade i ako misli da politika Vlade uništava njegov ugled, ali još nije zabeležen slučaj da je Vlada podnela ostavku i poterala sav narod na izbore samo zato što je guverner loš, ali „samostalan“, pa samim tim i nedodirljiv.
To su razumni argumenti o kojima valja razgovarati.
Ako je činjenica da nemamo istinski nacionalnu banku, da živimo na apartima preko koji se obavlja „vantelesni krvotok“, u našem slučaju „finansijski“, kojim upravlja neko strano lice, a ne najodogovorniji ljudi ove države, ako je dinar i pored dve milijarde potrošenih evra iz državnih rezervi  doživeo sunovart, onda je na guverneru da prihvati svoj deo krivice u zajedničkom poslu ili da ostavku.
Otuda nema ničeg tragičnog ako danas Skupština, na osnovu zakona, donese odluku da promeni ceo ili samo deo vrha Narodne banke. Jer, kada se sve stvari saberu i odvoji zrno od pleve – bilans je poražavajući: Srbija je na granici stečaja. U svetu postoji nešto što se zove – dostojanstvo i čuvanje sopstvenog integriteta. Ne u smislu  – „nisam kriv, majke mi“ – već vraćanje manadata ako ne funkcioniše ono što je bilo u rukama tog funkcionera.
Hoćemo da idemo evropskim putem. Da se ponašamo evropski. Pa hajde i da evropski menjamo one koji nisu u stanju da na najbolji način obave ovaj posao, jer smena ili odlazak sa jedne dužnosti ne znači i da je nekom skinuta „kruna sa glave“!
Mirko Stamenković
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.