Nude BiH fondove, traže reforme

Izvor: B92, 05.Nov.2014, 20:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nude BiH fondove, traže reforme

Britanija i Nemačka predložile su da se BiH odobre pretpristupni evropski fondovi u zamenu za posvećenost nove vlade institucionalnim reformama.

Britanija i Nemačka su izložile danas plan za podsticanje težnji Bosne i Hercegovine ka pridruživanju EU, predlažući da se ovoj zemlji odobre pretpristupni evropski fondovi u zamenu za posvećenost nove vlade BiH institucionalnim reformama.

Šefovi diplomatija Britanije i Nemačke izneli su ovaj predlog na konferenciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ministara spoljnih poslova Jugoistočne Evrope koja je danas održana u Berlinu, a čiji su oni domaćini, preneo je Rojters.

"Želimo da uspete - i želimo vas kao članicu Evropske unije i evropske porodice", navodi se u otvorenom pismu britanskog šefa diplomatije Filipa Hamonda i njegovog nemačkog kolege Frank-Valtera Štajnmajera, koje će biti objavljeno sutra u bosanskoj štampi.

"Međutim, postoji samo jedan put kao EU - kroz reforme koje pomažu BiH da dostigne standard upravljanja i ekonomskog razvoja država članica EU", upozorili su oni.

Hamond i Štajnmajer su izrazili uverenje da "nema vremena za gubljenje", pošto je ekonomska situacija u BiH veoma ozbiljna.

U njihovom predlogu se od Bosne traži da se pisanim putem obaveže na institucionalne reforme na svim državnim nivoima, što će je učiniti kompatibilnijom sa EU.

London i Berlin, takođe, traže od Bosne da usaglasi agendu za šire političke i ekonomske reforme koje će je približiti pristupnim kriterijuma evropskog kluba.

Zauzvrat, Britanija i Nemačka će nastojati da zadobiju podršku evropskih zemalja za odobravanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH, čime bi joj se odobrila i pretpristupna novčana sredstva EU u svrhe pospešivanja daljih reformi.

Britanski Forin ofis je saopštio da se nada da će to biti odobreno na sastanku šefova diplomatija EU 12. decembra.

"Ako BiH želi da se pridruži EU i da uživa sve prednosti članstva, onda će morati i da ispuni uslove za članstvo koji se primenjuju na sve buduće članice", poručuju u pismu šefovi diplomatija Britanije i Nemačke.

Britanska agencija ocenjuje da London i Berlin očito imaju nameru da iskoriste nedavno održane izbore u BiH kao priliku da podstaknu reforme "mašući šargarepom u obliku fondova EU i stavljajući ekonomiju ispred političkih reformi".

Reforme iziskuju sporazum svih stranaka, dok se reizabrani lider Republike Srpske (RS) Milorad Dodik, koji se zalaže za labavu konfederaciju između RS i muslimansko-hrvatske federacije, snažno protivi jedinstvenijoj državi, napominje Rojters.

Međutim, s obzirom na to da je ekonomija BiH posustala i oslanja se na pomoć Međunarodnog monetarnog fonda kako bi popunila rastući budžetski deficit, Britanija i Nemačka se nadaju da bi privlačnost pristupa fondovima EU i, eventualno, njenom jedinstvenom tržištu od 500 miliona ljudi, mogla da pospeši institucionalne promene u BiH, zaključuje britanska agencija.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.