Izvor: Mondo, 25.Jan.2019, 16:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo upozorenje SAD Prištini: Ne igrajte se s taksama

Sjedinjene Države ponovo su danas pozvale Prištinu da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, kako bi se otvorio put postizanju sveobuhvatnog sporazuma sa Beogradom.

Foto: MONDO, Mario Milojević

SAD su to saopštile uz upozorenje da će u suprotnom, odnosno ako i dalje budu radili protiv interesa SAD, biti posledica po bilateralne odnose sa Amerikom.

"SAD u poptunosti podržavaju dijalog koji se pod pokroviteljstvom EU vodi između Beograda i Prištine >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i sveobuhvatan sporazum na korist obe strane je strateški interes Sjedinjenih Država", poručuju iz Ambasade SAD u Prištini.

To je i prvo zvanično obraćanje američkih zvaničnika posle sastanka amabasadora Filipa Kosneta sa Ramušom Haradinajem i Kadrijem Veseljijem.

U saopštenju ambasade se navodi da su neki komentatori i političari sugerisali da će Kosovo, zbog svog statusa kao nezavisne, suverene zemlje, i bliskog saveznika SAD, biti zaštićeno od svih posledica sopstvenih odluka na međunarodnoj sceni.

Haradinaj: Takse ostaju, do priznanja

I posle pritiska koji je izvršila američka ambasada na Kosovu na tamošnje lidere da ukinu taksu od 100 odsto za proizvode iz Srbije i BiH, kosovski premijer Ramuš Haradinaj je ponovio stav protiv poništavanja taksi, prenose kosovski mediji. Haradinaj je danas, prenosi prištinski portal Ljajmi, nakon posete jednom od lokalnih preduzeća, ponovio da će Priština opozvati takse kada Srbija pokaže spremnost da prizna kosovsku nezavisnost.

Veselji je danas izjavio da Vašington nije tražio od Prištine da ukine takse, dok je šef kabineta premijera Kosova Avni Arifi izjavio je da Vlada Kosova još nema stav o tom zahtevu.

SAD prete Prištini: SANKCIJE ako ne ukinu takse!?

"Skrećemo pažnju da ne treba uzeti za pretpostavku da Kosovo ili bilo koji drugi prijatelj SAD može da preduzme akcije koje bi bile protiv naših strateških interesa a da se pri tome ne suoči sa posledicama po naše bilateralne odnose", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se takođe poziva na nedavno pismo američkog predsednika Donalda Trampa kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju u kojem je on apelovao na Tačija i kosovske lidere da iskoriste jedinstven trenutak, da govore jedinstvenim glasom tokom pregovora i da se uzdrže od bilo kakvih akcija koje bi otežale postizanje sporazuma.

Kosovo i drugi regionalni aketeri pozivaju se da pokažu posvećenost normalizaciji odnosa, regionalnom miru i stabilnosti i napretku ka EU integracijama.

"Ponavljamo da je naš stav da je neophodna hitna suspenzija taksi na robu iz Srbije i Bosne kao bi se povratio zamah u procesu dijaloga. Očekujemo da ostali akteri preduzmu i sami konstruktiven korake ", ističe se u saopštenju.

Ambasada navodi da je Kosovo uspešno, kao što je nedavna istorija pokazala, onda kada je samo ujedinjeno i kada radi zajedno sa partnerima u SAD i EI.

"Ohrabrujemo sve političke strane da konstruktivno doprinesu tom procesu. Akcije koje potkopavaju dijalog, smetnje sa strane, i odbijanje da se ukinu takse su protiv americkcih intersa, poručuju iz ambasade SAD.

"Ono što je sada potrebno hrabro rukovodstvo koje će podržati naše zajedničke ciljeve. To je ono što nam pomaže da održimo jake bilateralne odnose", navode u ambasadi.

Nastavak na Mondo...






Povezane vesti

AMERIKA PREKORILA PRIŠTINU "Ako i dalje budete radili protiv interesa SAD, BIĆE POSLEDICA"

Izvor: Blic, 25.Jan.2019

Sjedinjene Države ponovo su danas pozvale Prišštinu da ukine takse na robu iz Srbije i BiH, kako bi se otvorio put postizanju sveobuhvatnom sporazumu sa Beogradom, uz upozorenje da će u suprotnom, odnosno ako i dalje budu radili protiv interesa SAD, biti posledica po bilateralne odnose sa Amerikom.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.