Novo udruženje traži zaštitu prava advokata

Izvor: RTS, 18.Nov.2014, 20:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo udruženje traži zaštitu prava advokata

Društvo advokata Srbije saopštilo je da će kod relevantnih institucija pokrenuti procedure za utvrđivanje povrede prava advokata, nastalih zbog odluke Advokatske komore Srbije da im "zabrani pristup sudu, kao i da štite prava klijenata".

Na taj način je povređeno ustavno pravo na pristup sudu i slobodu kretanja, ali i druga ljudska prava, kako građana tako i samih advokata, ističe se u saopštenju predsednika Društva advokata Srbije Čedomira Stojkovića, prenosi Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Takođe, Društvo najavljuje da će apelovati na domaće i međunarodne institucije da u okviru svojih nadležnosti i uticaja preduzmu mere radi sprečavanja kršenja prava advokata i građana.

Društvo će posebnu pažnju posvetiti slučajevima u kojima je advokatima uskraćeno pravo na slobodno mišljenje i izražavanje tako što su "suspendovani" zbog toga što su javno izrazili svoje stručne stavove, dok se drugima preti suspenzijom ukoliko budu zastupali svoje klijente, dodaje se u saopštenju.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Koji su motivi formiranja novog udruženja advokata?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Nov.2014, 17:14

Novo advokatsko udruženje Društvo advokata Srbije osnovano pre nekoliko dana, smatra da je odluka rukovodstva Advokatske komore Srbije, kojom je advokatima u Srbiji zabranjen rad, dovela do masovnog kršenja ljudskih prava. S druge strane, Srpsko advokatsko društvo, osnovano 2011. godine ne slaže...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.