Novo suđenje Timošenkovoj

Izvor: RTS, 19.Apr.2012, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo suđenje Timošenkovoj

Bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko počelo novo suđenje za zloupotrebu javnih fondova i finansijske malverzacije. Optužena zbog bolesti ne prisustvuje suđenju.

U Kijevu počelo novo suđenje bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko za zloupotrebu javnih fondova i finansijske malverzacije. Timošenkova ne prisustvuje suđenju, pozivajući se na loše zdravstveno stanje.

Preliminarno saslušanje počelo je pred više od stotinak prisutnih među kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je i francuski ambasador zadužen za ljudska prava Fransoa Zimer, kao i desetak opozicionih aktivista i brojni novinari.

Prema rečima advokata Timošenkove, ona pati od jakih bolova u leđima zbog kojih teško hoda i stoji. U pismu koje je poslala sudijama, Timošenkova je zatražila da se suđenje zbog njenog zdravstvenog stanja odvija bez njenog prisustva.

Direktor kaznenog zavoda u Kašanovo kod Harkova, gde bivša premijerka služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja rekao je novinarima da nema nalog da zatvorenicu izvede pred sud.

Timošenkovu nova optužnica tereti za zloupotrebu javnih fondova tokom 1997 i 1998. godine, u vreme kada je bila direktor kompanije Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine , kao i za utaju poreza, zbog čega joj preti i do 12 godina zatvora. Tužilaštvo traži i isplaćivanje odštete državi od 1,8 miliona evra.

Inače, početkom meseca Špigl onlajn pisao je o mogućnosti da Ukrajina pusti Timošenkovu iz zatvora radi hitnog lečenja u Berlinu.

Predsednik Viktor Janukovič je navodno spreman da popusti pod pritiskom Evropske unije, koji potpisivanje SSP uslovljava puštanjem Timošenkove na slobodu, preneo je tada list.

Međutim, zamenik ukrajinskog državnog tužioca Renat Kuzmin je, tokom posete Berlinu, rekao da ukrajinski zakoni ne omoguđavaju lečenje zatvorenika u inostranstvu.

Direktor berlinske bolnice Karl Maks Ajnhojpl, koji je pregledao Timošenkovu u februaru, tvrdi da bivša heroina ukrajinske Narandžaste revolucije ima ozbiljne probleme sa kičmom i da joj je potrebna zdravstvena nega koja nije dostupna u ukrajinskim zatvorima.

Julija Timošenko (51) služi kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gasnim gigantom Gaspromom 2009. godine.

Ona je bila jedna od ključnih ličnosti "narandžaste revolucije" 2004. godine, a osuđena je jer je, kada je bila premijerka, zaključila sa Rusijom nepovoljan sporazum o snabdevanju Ukrajine gasom.

Timošenko optužuje predsednika Viktora Janukoviča da ju je zatvorio da bi se otarasio svog glavnog političkog rivala. Zapad je suđenje Juliji Timošenko takođe ocenio kao politički motivisano.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.