Читај ми!

Slučaj Timošenko: Krevet u sudnici

Bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko počelo novo suđenje za zloupotrebu javnih fondova i finansijske malverzacije. Optužena zbog bolesti nije bila u stanju da se pojavi na suđenju, pa je u sudnicu unet krevet. U sudskoj praksi tako nešto nije predviđeno, napominje advokat Timošenkove.

U Kijevu je počelo novo suđenje bivšoj premijerki Ukrajine Juliji Timošenko za zloupotrebu javnih fondova i finansijske malverzacije. Pošto Timošenkova nije u stanju da prisustvuje suđenju, u sudnicu je donet krevet.

Advokat Timošenkove Sergej Vlasenko potvrdio je da je u sudnicu donesen krevet, napominjući da u sudskoj praksi nije predviđeno da se optuženom sudi u krevetu.

"Oni planiraju da Timošenkovu dovedu u sudnicu i da joj sude u ležećem položaju", rekao je Vlasenko.

Preliminarno saslušanje počelo je pred više od stotinak prisutnih, među kojima je i francuski ambasador zadužen za ljudska prava Fransoa Zimer, kao i desetak opozicionih aktivista i brojni novinari.

Prema rečima advokata Timošenkove, ona pati od jakih bolova u leđima zbog kojih teško hoda i stoji. U pismu koje je poslala sudijama, Timošenkova je zatražila da se suđenje zbog njenog zdravstvenog stanja odvija bez njenog prisustva.

Direktor kaznenog zavoda u Kašanovu kod Harkova, gde bivša premijerka služi sedmogodišnju kaznu zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja, rekao je novinarima da nema nalog da zatvorenicu izvede pred sud.

Timošenkovu nova optužnica tereti za zloupotrebu javnih fondova tokom 1997. i 1998. godine, u vreme kada je bila direktor kompanije "Ujedinjeni energetski sistemi Ukrajine", kao i za utaju poreza, zbog čega joj preti i do 12 godina zatvora. Tužilaštvo traži i isplaćivanje odštete državi od 1,8 miliona evra.

Inače, početkom meseca Špigl onlajn pisao je o mogućnosti da Ukrajina pusti Timošenkovu iz zatvora radi hitnog lečenja u Berlinu.

Predsednik Viktor Janukovič je, navodno, spreman da popusti pod pritiskom Evropske unije, koji potpisivanje SSP uslovljava puštanjem Timošenkove na slobodu, preneo je tada list.

Međutim, zamenik ukrajinskog državnog tužioca Renat Kuzmin je, tokom posete Berlinu, rekao da ukrajinski zakoni ne omogućavaju lečenje zatvorenika u inostranstvu.

Direktor berlinske bolnice Karl Maks Ajnhojpl, koji je pregledao Timošenkovu u februaru, tvrdi da bivša heroina ukrajinske Narandžaste revolucije ima ozbiljne probleme sa kičmom i da joj je potrebna zdravstvena nega koja nije dostupna u ukrajinskim zatvorima.

Julija Timošenko (51) služi kaznu od sedam godina zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom sklapanja ugovora sa ruskim gasnim gigantom "Gaspromom" 2009. godine.

Ona je bila jedna od ključnih ličnosti Narandžaste revolucije 2004. godine, a osuđena je jer je, kada je bila premijerka, zaključila sa Rusijom nepovoljan sporazum o snabdevanju Ukrajine gasom.

Timošenkova optužuje predsednika Viktora Janukoviča da ju je zatvorio da bi se otarasio svog glavnog političkog rivala. Zapad je suđenje Juliji Timošenko, takođe, ocenio kao politički motivisano.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије