Novo otkriće menja sve što smo do sada mislili da znamo o Zemlji!

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Feb.2020, 22:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novo otkriće menja sve što smo do sada mislili da znamo o Zemlji!

Po najnovijoj teoriji, zemlja je formirana od kosmičke prašine.

Preteča naše planete, mlada Zemlja, formirala se u roku od pet miliona godina, došlo je do zaključka novo istraživanje Centra za formiranje zvezda i planeta u sklopu Univerziteta u Kopenhagenu. To je, na astronomskoj tabeli, veoma velika brzina formiranja.

Ako Sunčev sistem star 4,6 milijardi godina, uporedimo s 24 sata, može se reći da se Zemlja oblikovala za minut i po, što su rezultati koji >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << se razilaze s tradicionalnom teorijom o tome da je Zemlja nastala sudarom dva veća nebeska tela u razdoblju dugom desetina miliona godina, to jest da je stvorena za 5 do 15 minuta u odnosu na razdoblje od 24 sata, piše Sajenc Dejli..

Tako smo dobili novu alternativnu teoriju o tome da se Zemlja formirala gomilanjem kosmičke prašine.

- Objekti veličine milimetra spojili su se i napravili planetu. Ova implikacija o brzom formiranju Zemlje važna je za celi solarni sistem, a govori i o tome kolika je verovatnoća da se planeti oblikuju i na drugim mestima u galaksiji - kaže Martin Šiler, vodeći autor istraživanja.

Prema novim podacima, proces formiranja Zemlje trajao je oko pet miliona godina, a istraživači procenjuju da je u ovom razdoblju kreirano i jezgro Zemlje, čime je uklonjeno rano nagomilavanje gvožđa s površine.

Zahvaljujući ovim otkrićima i na osnovi teorije o formiranju planeta od kosmičke prašine, istraživači su došli do zaključka da bi ovaj proces mogao biti zakon koji se odigrava i na drugim mestima u univerzumu.

To znači da je moguće da su se i drugi planeti formirali brže nego što bi to bio slučaj da su nastali od sudara dva objekta.

Ova pretpostavka je potkrepljena otkrićem mnogih egzoplaneta, planeta koje nisu u Sunčevom sistemu, a koji su astronomi otkrili od sredine devedesetih godina do danas.

"Sada znamo da se planeti formiraju svuda i da imamo generički mehanizam koji kreira planetarne sisteme. Kada budemo shvatili kako funkcionišu ovi mehanizmi u našem solarnom sistemu, možemo napraviti slične zaključke o drugim planetarnim sistemima, uključujući i kada i koliko često se može očekivati prisustvo vode na njima.

Ako je teorija o ranom kreiranju planeta zaista tačna, moguće je da je voda samo nusprodukt kreiranja planeta sličnih Zemlji i da se osnovni uslovi za život mogu naći i na drugim mestima u univerzumu", kaže profesor Martin Bizaro, koautor istraživanja.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.