Izvor: B92, 16.Okt.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar Omeragić svedočio na suđenju Miloševiću

Hag -- U nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, svedok optužbe Sead Omeragić izjavio je da je Željko Ražnatović Arkan u proleće 1992. odbio zahtev generala JNA da kontrolu nad Bijeljinom prepusti armiji. Omeragić je 4. aprila 1992. kao novinar "Slobodne Bosne" pratio posetu Bijeljini članova Predsedništva BiH Biljane Plavšić i Fikreta Abdića, nakon što je Ražnatovićeva paravojna formacija zauzela grad. Svedok je rekao da je o zločinima nad Muslimanima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << čuo već na prilazima gradu kada je Radio Bijeljina javila da su na gradskoj deponiji pronađena 22 leša. On je dodao da je ista stanica kasnije precizirala da je stradala ukupno 41 osoba i da su sve žrtve, osim dve-tri, bili Muslimani. Omeragić je naveo da je tadašnji zamenik komandanta Druge armijske oblasti JNA, general Praščević, po dolasku u grad "raportirao" Ražnatoviću ispred zgrade Skupštine opštine Bijeljina i da je imao utisak da je Ražnatović pretpostavljeni Praščeviću. "Praščević je salutirao Ražnatoviću i usledila je za mene šokantna molba da Arkan prepusti grad JNA. Arkan je to odlučno odbio, rekavši da će otići u Bosanski Brod tek pošto 'sredi situaciju' u Bijeljini. Pitao sam se kako je moguće da moćna JNA moli za nešto čoveka koji je imao možda 100 ljudi", rekao je svedok.

Svedok je opisao da je Plavšićeva, posle srdačnog susreta s Ražnatovićem, rekla da je on "spasao Srbe u Bijeljini od zločina koji su pripremali Muslimani za Bajram", a da Abdić to nije komentarisao.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Milošević je tvrdio da su sukobe u Bijeljini izazvale muslimanske formacije koje je naoružala Stranka demokratske akcije, ali je Omeragić odgovorio da o tome ne zna ništa. Optuženi je sugerisao da je bila tačna tvrdnja Plavšićeve da su Muslimani spremali zločine nad Srbima. Svedok je na to ponovio da je velika većina žrtava bila muslimanske nacionalnosti. Milošević je opovrgavao iskaz Omeragića da je general Praščević "raportirao" Ražnatoviću, tvrdeći da je to bio samo uobičajen vojnički pozdrav. Omeragić je ostao pri iskazu, objašnjavajući da je Ražnatović ležerno stajao i čekao da mu general priđe i prvi mu salutira.

U nastavku suđenja Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom, zaštićeni svedok B-1453 ispričao je u četvrtak da je sredinom 1992. godine pratio više konvoja kamiona u kojima je iz Srbije dopremano oružje i vojna oprema u BiH. Svedok, koji je tada bio saobraćajni policajac u Bijeljini na severu BiH, rekao je da je u aprilu i maju 1992. desetak puta pratio konvoje u kojima je bilo od 10 do 15 kamiona sa vojnom opremom i oružjem. On je naveo da je preko prelaza Sremska Rača, na granici SRJ i BiH, video kako dnevno prolaze dva do tri teretna voza, takođe sa vojnom opremom.

Milošević je, unakrsno ispitujući svedoka, tvrdio da su Muslimani blokirali Bijeljinu, postavili snajperska gnezda i napadali Srbe, ali je B-1453 rekao da je to izmislio Željko Ražnatović-Arkan kako bi opravdao napad svojih paravojnih jedinica na grad. Svedok je, takođe, odbacio sugestiju optuženog da je postavljanje barikada u Bijeljini bilo deo šireg plana Stranke demokratske akcije (SDA) da se pokrene koordinirana akcija Muslimana na celoj teritoriji BiH, rekavši da su to bili samo kontrolni punktovi na kojima se proveravalo da neko ne unosi oružje u grad.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.