Novi život sa majčinim bubregom

Izvor: Blic, 03.Jul.2009, 21:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi život sa majčinim bubregom

Tim lekara Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj uspešno je izveo transplantaciju bubrega troipogodišnjoj devojčici Andrijani Milovančević iz Barajeva, presadivši joj skoro dva i po puta veći bubreg njene majke Zorice. Kako su nam objasnili lekari sa odeljenja za dijalizu i transplantaciju, specifičnost ove operacije je upravo u velikoj disproporciji bubrega majke koji je veličine 12 centimetara i bubrega deteta koji su bili nešto manji od pet centimetara.

Zbog nemogućnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da tako veliki organ smeste u bedrenu jamu, gde se inače smešta kod odraslih pacijenata, lekari su detetu transplantirali bubreg ispod prednjeg trbušnog zida. Tim lekara na čelu sa hirurgom Zoranom Kostićem po prvi put je izveo ovako komplikovanu i rizičnu operaciju, gde je bilo potrebno da se veliki krvni sudovi sa bubrega majke pripoje za mnogo manje krvne sudove deteta. Mala Andrijana koja je operisana pre nedelju dana sada se uspešno oporavlja na odeljenju intenzivne nege. Operacija je trajala četiri i po sata uključujući paralelni tok u dve operacione sale - skidanje bubrega majke i transplantacija detetu.

- Devojčica je planirana za hirurški zahvat još pre šest meseci, a ja sam tek dva dana pred operaciju video majku. To je izrazito korpulentna žena, visoka 182 centimetra i teška 90 kilograma. Kada sam video koliki je njen bubreg u odnosu na trbuh deteta koje ima samo 15 kilograma, rekao sam joj da će to biti izuzetno rizična operacija. Zamolio sam profesora Martina Havijera, šefa urologije i transplantacije sa „Eduard Heriot" klinike u Lionu, najvećeg transplantacionog centra, da dođe i pomogne nam u ovom komplikovanom zahvatu. Profesor se odazvao bez ikakvih uslova i uz njegovu pomoć i stručno vođstvo uspešno samo obavili operaciju - priča doktor Zoran Kostić, transplantacioni hirurg, i dodaje da se ovakve transplantacije rade samo još na pet klinika u svetu.

Inače, maloj Andrijani je na rođenju konstatovana urođena bolest bubrega. Kako su nam objasnili lekari, kod te bolesti se gubi velika količina belančevina kroz mokraću zbog čega bubrezi vremenom otkazuju i pacijenti potom dospevaju na dijalizu. Andrijani su pre sedam, osam meseci otkazala oba bubrega zbog čega je morala na dijalizu.

- Dete je uspešno prebrodilo period do dijalize zahvaljujući majci koja je inače medicinska sestra. Ona je u kućnim uslovima davala kompletnu vensku terapiju detetu po našim uputstvima, a velika prednost je bila u tome što je to činila u sterilnim uslovima. Ali ipak je na kraju morala da dođe na dijalizu, na naše odeljenje, gde se uspešno dijalizirala sedam meseci - objasnila nam je doktorka Divna Kruščić, specijalista nefrologije.

Kada je ekipa „Blica" juče posetila devojčicu, lekari su je upravo vratili iz operacione sale gde su joj uklonili centralni venski kateter koji je nosila zbog dijalize. Majka Zorica vidno iscrpljena zbog operacije dočekala nas je ozarena i puna vere u ozdravljenje svoje kćerke.

- Znate, na ovo sam morala da se odlučim jer mi ništa drugo nije preostalo. Nisam mogla da dozvolim da moje dete čitav život ide na dijalizu. Iako su analize pokazale da je Andrijana podudarna i sa mnom i sa ocem, ipak sam odlučila da joj ja dam bubreg zato što je moj suprug vozač autobusa, a to je težak i naporan posao. Uostalom, on je i hranitelj porodice, pošto ja ne radim otkako se Andrijana rodila i moram non-stop da budem kraj nje - priča nam Zorica Milovančević. Prognoze za oporavak Andrijane su odlične.

Šezdeset transplantacija

Od 2001. godine do danas lekari sa odeljenja za dijalizu i transplantaciju Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj uradili su 60 transplantacija bubrega, a od toga 42 baš na klinici. Sve transplantacije radio je doktor Zoran Kostić, transplantacioni hirurg. Trenutno se u ovom, jedinom centru za dijalizu dece na Balkanu nalazi devetnaestoro dece koja čekaju transplantaciju, od kojih samo četvrtina ima živog donora.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.