Izvor: B92, 04.Jul.2009, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi život sa majčinim bubregom

Beograd -- Tim lekara klinike u Tiršovoj izveo transplantaciju bubrega trogodišnjoj devojčici Andrijani Milovančević, presadivši joj dva i po puta veći organ majke Zorice.

Kako su objasnili lekari sa odeljenja za dijalizu i transplantaciju, specifičnost ove operacije je upravo u velikoj disproporciji bubrega majke koji je veličine 12 centimetara i bubrega deteta koji su bili nešto manji od pet centimetara.

Zbog nemogućnosti da tako veliki organ smeste u bedrenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jamu, gde se inače smešta kod odraslih pacijenata, lekari su detetu transplantirali bubreg ispod prednjeg trbušnog zida. Tim lekara, sa hirurgom Zoranom Kostićem na čelu, prvi put je izveo ovako komplikovanu i rizičnu operaciju, gde je bilo potrebno da se veliki krvni sudovi sa bubrega majke pripoje za mnogo manje krvne sudove deteta. Mala Andrijana, koja je operisana pre nedelju dana, sada se uspešno oporavlja na odeljenju intenzivne nege. Operacija je trajala četiri i po sata i to uporedo u dve operacione sale - u jednoj je bubreg uzet majci, a u drugoj presađen detetu.

"Devojčica je planirana za hirurški zahvat još pre šest meseci, a ja sam tek dva dana pred operaciju video majku. To je izrazito korpulentna žena, visoka 182 centimetra i teška 90 kilograma. Kada sam video koliki je njen bubreg u odnosu na trbuh deteta koje ima samo 15 kilograma, rekao sam joj da će to biti izuzetno rizična operacija. Zamolio sam profesora Martina Havijera, šefa urologije i transplantacije sa 'Eduard Heriot' klinike u Lionu, najvećeg transplantacionog centra, da dođe i pomogne nam u ovom komplikovanom zahvatu. Profesor se odazvao bez ikakvih uslova i uz njegovu pomoć i stručno vođstvo uspešno smo obavili operaciju", priča Zoran Kostić, transplantacioni hirurg, i dodaje da se ovakve transplantacije rade samo još na pet klinika u svetu.

Inače, maloj Andrijani je na rođenju konstatovana urođena bolest bubrega. Kako su objasnili lekari, kod te bolesti se gubi velika količina belančevina kroz mokraću zbog čega bubrezi vremenom otkazuju i pacijenti potom dospevaju na dijalizu. Andrijani su pre sedam, osam meseci otkazala oba bubrega, zbog čega je morala na dijalizu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Novi život sa majčinim bubregom

Izvor: Blic, 03.Jul.2009, 21:20

Tim lekara Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj uspešno je izveo transplantaciju bubrega troipogodišnjoj devojčici Andrijani Milovančević iz Barajeva, presadivši joj skoro dva i po puta veći bubreg njene majke Zorice. Kako su nam objasnili lekari sa odeljenja za dijalizu i transplantaciju,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.