Izvor: Nezavisne Novine, 13.Feb.2018, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi udar na džepove pušača od prvog marta

SARAJEVO - Građane Bosne i Hercegovine od početka marta očekuje novo poskupljenje cigareta,

Kako su u Upravi za indirektno oporezivanje, rekli za "N1", Kompanije TDR d.o.o Sarajevo i Fabrike duhana Sarajevo dostavile su Upravi za indirektno oporezivanje nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti u primjeni od 1. marta.

''Prema dostavljenim kalkulacijama novih maloprodajnih cijena cigarete će poskupjeti uglavnom za 0,10 KM po paklici, dok će samo nekoliko >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << vrsta cigareta poskupiti za 0,20 KM po paklici. Formiranje cijena je slobodno i stvar poslovne politike svake kompanije, te se cijene mogu mijenjati bilo kad u toku godine s tim da u maloprodajnu cijenu mora biti uključene akcize u skladu sa važećom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu i najava novih cijena mora biti dostavljena u UIO mjesec dana prije stupanja na sbagu novih maloprodajnih cijena'', kazali su iz UIO za "N1".

Kako su objasnili, u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koju Odluku je donio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje je definisano da se u 2018. godini, na cigarete plaća sljedeća akciza:

(a) proporcionalna akciza po stopi od 42% maloprodajne cijene cigareta

(b) specifična akciza u iznosu od 75,00 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakovanje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,60 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Akciza na duvan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 % minimalne akcize na cigarete u 2018. godini i iznosi 104,00 KM po kilogramu.

"Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta i duvana, dužni su da popišu zalihe istih na dan 01.03..2018. godine prije početka prometovanja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO. Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2018. godinu, koja se mora uplatiti na Jedinstveni račun UIO", rekli su u Upravi za indirektno oporezivanje.

Nove cijene cigareta možete pogledati na OVOM LINKU.

(N1)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.