Novi talas grmljavinskih nepogoda u Srbiji: U ovim predelima očekuje se i preko 50 litara kiše

Izvor: B92, 06.Jul.2023, 11:54

Novi talas grmljavinskih nepogoda u Srbiji: U ovim predelima očekuje se i preko 50 litara kiše

Srbija je na udaru veoma snažnih grmljavinskih nepogoda sa veoma obilnim pljuskovima, uz snažna električna pražnjenja, lokalno i grad.

Širom Srbije zabeležena je i materijalna šteta. Nažalost, oluje se i danas očekuju nad našim područjem.

U Srbiji će u četvrtak biti sunčano i toplo, uz vrlo visoke vrednosti UV zračenja.

Maksimalna temperatura biće od 28 do 32°C, u Beogradu oko 30°C.

Duvaće slab severozapadni vetar.

Zbog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << povećane vlažnosti vazduha očekuje se i veoma sparno i neugodno.

Posle podne u zapadnim i jugozapadnim, a krajem dana i tokom noći i u ostalim predelima Srbije očekuje se naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Na udaru pljuskova sa grmljavinom prvo će se naći Podrinje, zapadna i jugozapadna Srbija, kasnije centralni predeli Srbije, Šumadija i Kolubarski okrug, a tokom večeri i noći i ostali predeli Srbije.

Biće uslova i za grmljavinske oluje sa snažnim električnim pražnjenjem, uz lokalnu pojavu grada i u uz veoma obilne pljuskove. U predelima sa veoma obilnim pljuskovima očekuje se da pade i preko 40 mm kiše po kvadratnom metru, pa će postojati opasnost od poplava na manjim tokovima bujičnog karaktera. Na pojedinim lokacijama postojaće opasnost od poplava usled nemogućnosti da kanalizacioni i odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode u kraćem intervalu.

Pored zapadnih i jugozaapdnih predela Srbije, u toku večeri i noći opasnost od grmljavinskih nepogoda i obilnih pljuskova očekuje se i na jugu, jugoistoku i istoku Srbije i u Pomoravlju.

Jedino bi na severu Srbije moglo da ostane suvo, naročito na području Vojvodine.

Inače, širom zapadne, jugozapadne, južne, jugoistočne i istočne Srbije očekuje da padne od 20 do 40 mm kiše, lokalno na jugozapadu Srbije i preko 50 mm, a u zonama sa olujama i više.

Zbog obilnih padavina prethodnih dana i očekivanih danas krajem dana, tokom večeri i noći, u slivu Zapadne i Južne Morave, Peka, Mlave, Timoka, Ibra, Đetinje i Kolubare postojaće u naredna 24 sata opasnost od poplava i bujica u gornjim tokovima slivova ovih reka, pa se preporučuje oprez. Kada je reč o srednjim i većim rekama osim porasta vodostaja, ne očekuje se opasnost od poplava. Velike reke poput Dunava, Save i Tise imaju srednji i nešto niži vodostaj.

Petak će doneti sa severa i severozapada prodor oslabljenog hladnog fronta, uz jak severozapadni vetar i neznatni pad temperature vazduha.

Za vikend se očekuje stabilizacija vremena i to će biti uvod u pravo letnje veme tokom sledeće sedmice, uz novi toplotni talas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.