Novi susret Grka i kiparskih Turaka

Izvor: B92, 11.Maj.2015, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi susret Grka i kiparskih Turaka

Mirovni razgovori Grka i kiparskih Turaka biće nastavljeni 15. maja, saopštio je danas izaslanik Ujedinjenih nacija Espet Bart Ejde.

On je ovo saopštio novinarima nakon sastanka kiparskog predsednika Nikosa Anastasijadesa i novoizabranog lidera kiparskih Turaka Mustafe Akindže.

To je bio njihov prvi susret nakon što je 26. aprila umereni levičar Akindži pobedio na izborima za lidera Turske republike severnog Kipra i tako pobedio nacionalistu na vlasti Dervisa Eroglua.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Njih dvojica je trebalo da se sastanu početkom maja, ali je taj sastanka otkazan zbog "nesporazuma", kako je to bio saopštio portparol kiparske vlade Nikos Hristodulides.

Hristodulides je rekao da je za odlaganje kriva loša koordinacija.

Anastasijades je obustavio pregovore pre mesec dana u znak protesta zbog toga što je Turska počela da vrši istraživanja u potrazi za gasom, u delovima mora u kojima je eksploataciju nekim kompanijama poverila kiparska vlada.

UN nadgledaju primirje uspostavljeno 1974. nakon što su turske trupe okupirale sever, jer je jedan deo stanovništva zahtevao ujedinjenje sa Grčkom.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nastavak pregovora o ujedinjenju Kipra 15. maja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Maj.2015, 07:01

Lideri kiparskih Grka i Turaka nastaviće 15. maja pregovore koji su godinama u zastoju, o ujedinjenju tog podijeljenog mediteranskog ostrva, rekao je izaslanik UN Espen Bart Ejd...Ejd je objavio datum nastavka pregovora poslije večere koju je priredio za predsjednika Kipra Nikosa Anastasijadisa i novog...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.