Novi roman Džulijana Barnsa

Izvor: Blic, 17.Dec.2011, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi roman Džulijana Barnsa

Za roman “Ovo liči na kraj” Džulijan Barns dobio je prestižno priznanje “Man Buker” za 2011.

Poznati pisac se u ovoj knjizi (kod nas u izdanju "Geopoetike”, prevod Zoran Paunović) bavi svojevrsnim odnosom budućnosti i prošlosti, faktografije i imaginacije... Naime, glavni junak suočen je sa činjenicom da je sećanje jedino što mu je preostalo, ali i sa uverenjem da sećanje zapravo ne postoji.

Preterano je oslonjen na činjenice, premalo sklon nostalgiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << biva zatečen u trenutku kada shvati da je istina o njegovoj prošlosti suštinski drugačija nego što je decenijama verovao. Svojevrsni junaci romana su i istina, zabluda, ljubav, mržnja, nemir, slutnja...

Jednu od vrlo zanimljivih kritika za ovu knjigu dao je "The Independed” u kojoj se, između ostalog, kaže: "Barns je poput njegovih savremenika - Mekjuana, Amiša, Ruždija, džin-tonik romanopisac: njegove knjige su oštre, hladne i udaraju pravo u glavu. Ako volite takvo piće, onda je 'Ovo liči na kraj’, dupli sa ledom.”

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.