Novi penzijski zakon do kraja februara

Izvor: RTS, 17.Jan.2010, 11:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi penzijski zakon do kraja februara

Vlada Srbije će do kraja februara usvojiti novi penzijski zakon, uverena ministarka finansija Diana Dragutinović. Potrebna reforma penzijskog sistema, nezavisno od krize i sporazuma sa MMF-om, rekla Dragutinović.

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je da je uverena da će Vlada Srbije do kraja februara usvojiti novi penzijski zakon.

Prema njenim rečima, reforma penzijskog sistema je potrebna nezavisno od krize i sporazuma sa MMF-om.

"Znam da >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << se radi na zakonu i da je jedina sporna stvar način indeksacije penzija. Međutim, još tokom pregovora pronađeno je prihvatljivo rešenje. Dakle, verujem da će vlada do kraja februara usvojiti novi zakon", rekla je Dragutinović u intervjuu "Novostima".

Ministarka je naglasila da budžet za 2010. godinu pretpostavlja zamrznute zarade svih koji rade u državnom sektoru i da se odustalo samo od njihovog smanjenja, odnosno "oporezivanja" zarada većih od 40.000 dinara.

Kako je podsetila, ova mera nije uvedena za ceo javni sektor, već samo za državnu administraciju, a  učešće onih koji imaju platu veću od 40.000 dinara u državnoj administraciji je tek 15 odsto.

"Po ovoj osnovi se prikupilo nešto više od milijardu dinara, sa isključivom namenom da se pomogne onima koji su ugroženi usled efekata izazvanih finansijskom krizom", navela je ministarka finansija.

Nezahvalno govoriti o rastu zarada

Dragutinović je ocenila da je gotovo neverovatno da se, neposredno nakon usvajanja budžeta i dogovora sa MMF, govori o rastu zarada, iako se zna da je njihovo zamrzavanje jedna od osnovnih poluga dogovora.

Takođe, Program sa MMF-om predviđa da će se eventualno bolji prihodi od planiranih iskoristiti za smanjenje deficita koji svakako nije mali.

"Ako pretpostavimo da se plate zaposlenih koji se finansiraju iz budžeta i penzije koriguju samo za inflaciju, to bi značilo veće troškove od planiranih za minimum 60 milijardi dinara", istakla je Dragutinović.

Veći deficit - veće prilagođavanje 

Ministarka je ocenila da je rasprava o kursu izdramatizovana traženjem krivca za njegovo pomeranje.

"Kurs fluktuira kao što se pomeraju cene nafte, metala i hrane na svetskom tržištu. I svaka promena kursa je neki signal. Privreda je kao i porodica. Što je veći deficit, potrebno je veće prilagođavanje. A, ako bi prilagođavanje izostalo, privreda se neće oporaviti", rekla je Dragutinović.

Kad su loše privatizovana preduzeća u pitanju, ministarka je naglasila da je uloga države da utvrdi da li je novi vlasnik ispunio svoje obaveze.

"Ako nije, država treba da posreduje u pregovorima vlasnika i radnika, odnosno da svojim autoritetom dovede do dogovora. Na samom kraju, uloga države je da pomogne ugroženima. Socijalna pomoć države mora biti dostupna svima pod istim uslovima. I lokalna samouprava ima obavezu da pomogne", navela je Dragutinović.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.