Novi konkurs za objekte od javnog značaja – kako unaprediti energetsku efikasnost

Izvor: RTS, 12.Nov.2019, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi konkurs za objekte od javnog značaja – kako unaprediti energetsku efikasnost

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je četvrti konkurs za dodelu sredstava iz Fonda za unapređenje energetske efikasnosti. Lokalne samouprave i gradske opštine moći će do 2. decembra da predlože objekat od javnog značaja kome je potrebna bolja izlocija, nova stolarija, instalacije ili kotlovi.
Radovi na izolaciji i fasadi kraljevačke Elektro-saobraćajne škole su pri kraju. Spoljašnju stolariju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ventile na radijatorima već su zamenili. Očekuju da će im ulaganje oko 17 miliona dinara, koje su dobili na prošlogodišnjem konkursu ministarstva energetike, uštedeti više od 50 odsto energije za zagrevanje.

"Već se oseća puno da je toplije u školi. Mi se nadamo da će biti dosta niža cena grejanja u školi i ta ušteda će moći da se iskoristi za druge namene. Deo će sigurno ostati lokalnoj samoupravi da radi druge škole, a deo će i našoj školi za nabavku novih sredstava, učila itd", kaže Branislav Mićović direktor Elektro-saobraćajne tehničke škole "Nikola Tesla" u Kraljevu.
I dok će Kraljevo među osnovnim školama i bibliotekom birati kandidata za ovogodišnji konkurs, Užičani su već izabrali. Da bi osam decenija stara zgrada Narodnog muzeja bila enrgetski efikasnija, od republike će tražiti maksimalnih 20.000.000 dinara, a sami će dodati još pet.
"Republički zavod za zaštitu spomenika kulture je nadležan za taj objektat i u skladu i sa uslovima koje smo dobili od tog zavoda, pripremljen je projekat rekonstrukcije, odnosno zamene stolarije, izolacije krovne kostrukcije i stvaranja preduslova za adaptaciju tavanskog prostora za potrebe depoa", objašnjava Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica.
Projekti najnerazvijenijih gradova i opština biće u potpunosti finasirani iz republičkog budžeta, dok će ostali morati da obezbede najmanje 30 odsto novca. Pored unapređenja energetske efikasnosti objekta, moći će da dobiju novac i za modernizaciju javnog osvetljenja, ali maksimalno do tri miliona dinara.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.