Novi konkurs za izbor miritelja i arbitra u radnim sporovima

Izvor: Večernje novosti, 28.Okt.2017, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi konkurs za izbor miritelja i arbitra u radnim sporovima

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova objavila je novi konkurs za izbor arbitara i miritelja koji će rešavati sporne situacije između poslodavaca i zaposlenih Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova objavila je novi konkurs za izbor arbitara i miritelja koji će rešavati sporne situacije između poslodavaca i zaposlenih, odnosno rukovoditi pregovorima između njih. Oglas je objavljen na sajtu Agencije i listu "Večernje novosti", a rok >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << za podnošenje prijava od 15 dana počeo je da teče 24. oktobra. Miritelji i arbitri se biraju na četiri godine i angažuju se na teritoriji cele Republike te je poželjna različita regionalna zastupljenost. Miritelji i arbitri na listi Agencije su eksperti radnog prava, mahom profesori na fakultetima ili advokati sa iskustvom iz radno-pravnih odnosa. Inače, svoj spor pred Agenciju mogu da iznesu svi zaposleni i poslodavci bilo iz javnog bilo iz privatnog sektora, a trajanje postupka je Zakonom o mirnom rešavanju radnih sporova oročeno na mesec dana.PROČITAJTE JOŠ: Počela edukacija poslodavaca i zaposlenih za mirenje Postupak je besplatan za stranke, odnosno pada na teret države. Izbor novih miritelja i arbitara obaviće Komisija koju čine predstavnici Socijalno-ekonomskog saveta, odnosno poslodavaca, reprezentativnih sindikata i vlade. Uslovi koji se traže od kandidata za miritelje i arbitre su da oni budu državljani Republike Srbije, da imaju visoku stručnu spremu i najmanje pet godina radnog iskustva u oblasti radnih odnosa, da nisu osuđivani za krivično delo na bezuslovnu kaznu zatvora od najmanje šest meseci, ili za kažnjivo delo koje bi ih činilo nepodobnim za obavljanje tih poslova, kao i da budu dostojni dužnosti miritelja, odnosno arbitra.PROČITAJTE JOŠ: Bilans medijacija: Više vole spor nego dogovor Za arbitra može biti izabrano lice koje pored opštih uslova, ima položen pravosudni ispit ili je redovni profesor fakulteta iz pozitivno-pravnih predmeta. U toku je rad na izmenama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova kojima se teži proširenju nadležnosti Agencije. Dok je arbitar zadužen za rešavanje individualnih radnih sporova, miritelji se bave pregovorima između sindikata i poslodavca, mahom u toku štrajkova tražeći najbolje rešenje za obe strane.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Konkurs za izbor miritelja i arbitara u radnim sporovima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2017

Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova objavila je novi konkurs za izbor arbitara i miritelja koji će rešavati sporne situacije između poslodavaca i zaposlenih, odnosno rukovoditi pregovorima između njih...Oglas je objavljen na sajtu Agencije i listu "Večernje novosti", a rok za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.