Novi kolektivni ugovori za radnike Pošte Srbije i Elektromreže Srbije

Izvor: Studio B, 02.Feb.2015, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi kolektivni ugovori za radnike Pošte Srbije i Elektromreže Srbije

Predstavnici Vlade Srbije, predstavnici Pošta Srbije i Elektromreža Srbije potpisali su nove kolektivne ugovore, usklađen sa novim Zakonom o radu.

Ovim kolektivnim ugovorom zaposleni u Pošti sačuvali su ranije stečene privilegije, a sindikalci tvrde da imaju najbolji kolektivni ugovor u zemlji. 

Pravo na regres, topli obrok, jubilarne nagrade, pravo na raspodelu dobiti, pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju - sve to stoji u novom kolektivnom ugovoru zaposlenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u Pošti. Sindikalci kažu da se nikada lakše nisu dogovorili sa predstavnicima ministarstva, a da nikada teže nisu dobili saglasnost za potpisivanje kolektivnog ugovora.

Rukovodstvo Pošte tvrdi da je to najbolji sistem u Srbiji, koji nema nikakvih problema u radu. Ima 15.000 radnika i i dalje raste i razvija se. Ističu da su uplatili najviše sredstava u Budžet Srbije. Kažu da novi Zakon o radu nije prepreka za stavaranje ovako kvalitetnog kolektivnog ugovora.

Predstavnici Vlade kažu da nema reformi bez minimalne političke i socijalne stabilnosti i usklađenosti radnika, poslodavaca i država i da vlada nastoji da afirmiše socijalni dijalog.

Od sutra zaposlene u Pošti čeka rad na novoj organizaciji i sistematizaciji. Kako kažu, njom žele da nagrade one žele da rade, a da istovremeno, smanje broj zaposlenih u administraciji.

Predstavnici Vlade Srbije i Javnog preduzeća Elektromreže Srbije (EMS) potpisali su danas kolektivni ugovor kojim se definišu prava radnika u tom javnom preduzeću.

Kako se navodi u saopštenju, novim kolektivnim ugovorom definišu se prava zaposlenih po osnovu smenskog rada, što će uveliko olakšati intervencije u vanrednim okolnostima, kojih je EMS imao mnogo u prethodnom periodu.

Tim ugovorom poštovane su preporuke Vlade Republike Srbije o racionalizaciji svih vrsta troškova po zaposlenom, ali se strogo vodilo računa da prava radnika budu zaštićena, dodaje se u saopštenju.

U zakonskom roku, usaglašeni su stavovi Vlade Srbije kao osnivača i vlasnika JP EMS i Sindikata radnika EMS-a.

Ugovor je, u ime Vlade Srbije, potpisao ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, dok je ispred Sindikata radnika EMS-a potpisnik Milovan Andrić, predsednik Sindikata JP EMS, a u ime poslovodstva - generalni direktor JP EMS Nikola Petrović.

Pregovarački tim su, pored predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike, poslovodstva JP EMS i Sindikata EMS-a, činili predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva privrede i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.