Izvor: Danas, 04.Sep.2014, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi dokument koštaće 400 dinara

Beograd - Ukoliko poslanici Skupštine Srbije usvoje predložene izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju, rok za zamenu starih papirnih zdravstvenih knjižica novim elektronskim biće produžen do 31. decembra 2016. godine. Nova cena izdavanja elektronske zdravstvene kartice biće 400 dinara, ali je predviđeno da 1,2 miliona najsiromašnijih građana Srbije te kartice dobije besplatno, rekao je juče na sednici skupštinskog odbora za zdravlje i porodicu Momčilo Babić, direktor Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << fonda za zdravstveno osiguranje.

Elektronske knjižice preduslov su za uvođenje elektronskog recepta, elektronskog uputa, elektronskog zakazivanja kod lekara, što će olakšati pacijentima, posebno hroničnim bolesnicima, ali i smanjiti troškove za štampanje recepata i uputa. Direktor RFZO Srbije je dodao da će elektronski recept biti „emitovan u eter svih apotekarskih ustanova“, a biće napravljena personalizacija kartica za oko 7.000 izabranih doktora primarne zdravstvene zaštite i oko 3.500 farmaceuta u svim apotekama koje su u ugovornim odnosima sa RFZO. Ako bi se u Srbiji, prema Babićevim rečima, i za 30 odsto smanjili troškovi za lekove, to bi značilo uštedu od neverovatnih 100 miliona evra.

Dušan Milisavljević, poslanik Demokratske stranke, ocenio je da građanima Srbije ne treba uvoditi novi namet od 400 dinara, već da treba svima omogućiti da u okviru zdravstvenog osiguranja dobiju zdravstvenu karticu bez dodatnog plaćanja.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.