Novi GRRR!Program: Upotreba stripa

Izvor: Crtaci.info, 14.Maj.2011, 15:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi GRRR!Program: Upotreba stripa

Saša Rakezić i Kulturni centar Pančeva najavljuju najnovije izdanje GRRR!Programa koje će se održati sutra sa početkom u 19h u prostoru Elektrika (Vojvode Putnika 7, Pančevo). Program će biti realizovan prema ideji Ane Vilenice i Saše Rakezića, a naziv je Upotreba stripa - Režiseri, muzičari, slikari, performeri...crtaju stripove.




"Programom želimo da otvorimo mogućnost za razmenu iskustva o stripu i njegovoj upotrebi u savremenoj umetnosti. Strip je jedna od najkomunikativnijih umetničkih formi koji funkcioniše kroz kombinaciju grafičke predstave ili crteža i narativa ili teksta. Sa ovom formom izražavanja, pored profesionalnih strip crtača, eksperimentisali su brojni umetnici, od druge polovine dvadesetog veka, korišćenjem stripa posredno i neposredno u svojim radovima i projektima. Ta praksa se nastavlja i danas.

Namera nam je da pokažemo da je strip umetnost kojom se ne bave isključivo profesionalni strip crtači, kao i da otvorimo mogućnost da se one i oni koji deluju u okviru strip scene susretnu sa novim idejama posmatrajući kako kroz strip razmišljaju njihove koleginice i kolege iz drugih oblasti umetničkog delovanja. Takođe, želimo da pokrenemo diskusiju o različitim strategijama i taktikama delovanja stripom u savremenoj umetnosti.

Okolnosti su da će neki od autora spadati među one koji su se već oprobali u crtanju stripova, dok će neki nacrtati svoj prvi strip, baš ovom prilikom. U okviru programa videćete radove Ane Vilenice i Saše Stojanovića, Anđelije Cvetić, Daniela Kovača, Dušana Radovanovića, Jovane Komnenić, Nikolete Marković, grupe ŠKART, Uroša Đurića, Vahide Ramujkić i Zampe di Leone.

Kao specijalni gost, režiser Slobodan Šijan će predstaviti nekoliko tabli koje su odraz njegove negdašnje (široj javnosti nedovoljno poznate) zainteresovanosti za bavljenje stripom.

Uz izložbu i razgovor, najavljujemo i nastup muzičara iz Italije, koji će za ovu priliku takođe priložiti svoje stripove - dua Comaneci, iz Ravene i Andrea Rottina, trenutno nastanjenog u Brnu, u Češkoj", navodi se u najavi.


Izvor: Popboks

Nastavak na Crtaci.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Crtaci.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Crtaci.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.