Nove usluge fiksne telefonije na jesen

Izvor: RTS, 07.Dec.2009, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove usluge fiksne telefonije na jesen

Iako bi drugi operator fiksne telefonije trebalo da dobije licencu sredinom februara, biće potrebno još najmanje šest do osam meseci da bi se nove usluge ponudile korisnicima, izjavila ministarka Jansna Matić.

Tendersku dokumentaciju za drugog operatera fiksne telefonije otkupile su četiri kompanije, "Telenor", "Vip", "Kersjeko trejding limited" i "Konsing grupa".

Gostujući u Jutarnjem dnevniku ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rekla je da građani mogu da očekuju da će uvođenjem drugog operatora usluge fiksne telefonije biti znatno pristupačnije.

"Građani mogu da očekuju ono što se dogodilo sa mobilnom telefonijom. Dakle, u ponudi će biti veliki broj različitih paketa", rekla je ministarka.

Ministarka Matić izjavila je da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja ima monopol u fiksnoj telefoniji i izrazila očekivanje da će se to uskoro promeniti.

Iako bi operator trebalo da dobije licencu do sredine februara, da bi njihove usluge bile ponuđene korisnicima "biće potrebno još najmanje šest do osam meseci kako bi se nabavila neophodna tehnologija", istakla je ministarka Matić.

Prema njenim rečima, za Ministarstvo je bitno da licencu otkupi neko ko već ima iskustva u oblasti telekomunikacija.

"Nismo bili u stanju da odredimo cenu licence. S obzirom na to da ima četiri ponuđača, cena će svakako biti tržišna", istakla je ministarka i dodala da će Ministarstvo uzeti u razmareanje dve najveće ponude.

Ministarka Matić očekuje da će dodatni porez na upotrebu mobilne telefonije od 10 odsto biti ukinut u 2010. godini.

Što se tiče poreza na mobilnu telefoniju od 10 odsto, ministarka Matić, kaže da "da je to mera koja može da bude prihvatljiva samo u uslovima krize i evo sada su akteri u državi izneli svoja očekivanja da će 2010. godina biti godina laganog izlaska iz krize".

Ministarka kaže da to što znači da će se u "nekom trenutku iduće godine sigurno steći uslovi da se i ova mera ukine".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.