Nove tehnologije u školi

Izvor: Studio B, 26.Feb.2016, 12:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove tehnologije u školi

Ministar prosvete Srđan Verbić i ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif otvorili su u Beogradu konferenciju "Nove tehnologije u obrazovanju", posvećenu upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija na svim nivoima obrazovanja.

Verbić je rekao da je neverovatno interesovanje za ovu konferenciju, jer se radi o izuzetno motivisanim nastavnicima, ljudima koji se bave neformalnim obrazovanjem koji žele da IT tehnologije primene odmah i ne žele da čekaju formalne promene >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << u sistemu obrazovanja.

Ovo je festival izuzetnih edukatora, koji shvataju da je IT tehnolgije, programiranje, komunikacija sa mašinama koje će se ubrzo pretvoriti u komunikaciju sa veštačkom inteligencijom, zapravo, nova pismenost, objasnio je Verbić.

Kada je reč o neformalnom obrazovanju, rekao je Verbić, IT tehnologije u Srbiji se koriste podjednako dobro kao i svugde u svetu, jer i nastavnici i učenici znaju i imaju motivaciju da uče.

Što se tiče formalnog sistema obrazovanja, dodao je on, mi znamo da još nemamo predmet koji se naziva informatika i koji je obavezan.

To nam je prvi zadatak da rešimo u planu, koji već sada ima previše predmeta i časova, da se nađe mesto i za informatiku. To nam je obaveza prema budućim generacijama, rekao je Verbić.

Kif je rekao da je ova konferencija ujedno i najbolji i najveći događaj u ovoj sferi u ovom delu Evrope. Okupili smo se u Beogradu treći put i imamo 5.000 učesnika i 150 radionica, predavanja, 19 novih britanskih firmi koje  su prvi put u regionu. To znači da ako radite u ovoj oblastitreba biti u Beogradu, poručio je Kif.

Državna sekretarka Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija Tatjana Matić najavila je da će ove godine biti uloženo 210 miliona dinara za povezivanje svih škola na Akademsku mrežu Srbije i tako dobiti besplatan i bezbedan internet.

Matić je najavila i da će ove godine će 2.300 nastavnika pružiti mogućnosti onlajn akreditovane obuke za upotrebu IKT u nastavi.

Matić je rekla da će sa partnerima, Ministarstvom prosvete i Akademskom mrežom Srbije, raditi na povezivanju sa Evropskom akademskom mrežom svih škola i drugih institucija kulture i za to je izdvojeno 150 miliona dinara.

Direktorka Britanskog saveta Kler Sirs rekla je da ta  institucija ulaže značajne napore da podrži proces unapređenja obrazovnog sistema u Srbiji i regionu zapadnog Balkana.

Na osnovu iskustva Velike Britanije, rekla je ona, digitalne veštine su potrebne mladim ljudima da bi pronašli posao koji žele.

Verujemo da će organizacija ovog događaja doprineti prosperitetu Srbije, istakla je Sirs.

Menadžer Tima Vlade Srbije za socijalno uključivanje i smanjene siromaštva Ivan Sekulović ocenio je da tehnolgije mogu biti ključ za promovisanje jednakosti u obrazovanju i pružanju ranije nedostupnih obrazovnih mogućnosti.

Potpredsednik Privredne komore Srbije Miroslav Miletić rekao je da je Srbija na 55. mestu od 143 zemlje po korišćenju novih tehnologija i PKS se trudi da uspostavi što bolju vezu između obrazovnih institucija i privrede.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Inovacije u obrazovanju garant uspeha u savremenom svetu

Izvor: ItRešenja.com, 26.Feb.2016

Kompanija Microsoft u Srbiji predstavila je danas svoje programe posvećene obrazovanju, na dvodnevnoj konferenciji i sajmu “Nove tehnologije u obrazovanju 2016”, koji je organizovao British Council u Srbiji. Sajam je posvećen upotrebi informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju, i organizuje...

Nastavak na ItRešenja.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.