Novčane kazne za roditelje, vakcinisano svako četvrto dete

Izvor: B92, 14.Avg.2017, 16:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčane kazne za roditelje, vakcinisano svako četvrto dete

Do sada su izrečene tri novčane kazne u Beogradu i jedna u Kragujevcu roditeljima koji nisu vakcinisali decu protiv zauški, rubeola i malih boginja.

Pitanje je da li će kažnjavanje i represivne mere rešiti roditeljske dileme.

Odluka roditelja koji odbijaju da vakcinišu dete ne može da bude konačna, kažu u inspekciji ministarstva zdravlja.

Iako će mnogi, nakon što ih pedijatar prijavi inspekciji, završiti na sudu, plaćanje kazne ne oslobađa ih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << obaveze da vakcinišu svoje dete.

“Bez obzira što kažnjava roditelja, određenom kaznom, visinu kazne određuje sudija, opet dete treba da bude vakcinisano. Osim u slučajevima kada postoje privremene ili trajne kontraindikacije”, navela je inspektorka Borka Stojković.

Posebno je zabrinjavajuća situacija u Beogradu, upozoravaju epidemiolozi. Za prvih šest meseci MMR vakcinu primilo je tek svako četvrto dete.

"Opasnost je u tome što je ta situacija kao građenje lomače, što je više nevakcinisane dece , to je rizik veći , treba samo da padne varnica i razbuktaće se požar.To ne mora da se desi ni ove jeseni, ni na proleće, može za dve-tri godine, ali sa malim obuhvatom vakcinisane dece raste verovatnoća da dođe do epidemije", naveo je epidemiolog Zoran Radovanović.

U 2016. godini zbog nevakcinisanja bilo je podneto 47 prijava, a ove godine već 194, podaci su iz Prekršajnog suda u Beogradu.

U ministarstvu zdravlja smatraju da će biti manje odbijanja vakcine posle prvih izrečenih presuda.

sink inspektorka

“Naravno da se očekuje i bilo bi dobro da bude ispunjen taj najveći procenat koji očekujemo za imunizaciju svim vakcinama”, dodala je inspektorka.

Da bi se postigao kolektivni imunitet neophodno je da 95 odsto mališana bude vakcinisano prema kalendaru imunizacije.
Pogledaj vesti o: Kragujevac

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.