Nova uputstva za procenu štete

Izvor: RTS, 27.Maj.2014, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova uputstva za procenu štete

Vlada menja pravilnik za popisivanje štete od vremenskih nepogoda. Za nekoliko dana novi obrasci biće dostavljeni opštinama. Procenitelji su na terenu.

Koliko je štete voda Srbiji nanela proteklih dana još uvek je jednačina sa više nepoznatih. Proceniteljima na terenu posao dodatno otežava to što rade po pravilniku iz doba SFRJ i popunjavaju gotovo stotinu obrazaca. To će uskoro biti promenjeno kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave koje priprema mnogo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << jednostavnije Upustvo za procenu štete.

Za nekoliko dana dostaviće ih opštinama, a do tada procenitelji nastavljaju da rade kao i do sada.

Nezvanični bilans nepogode u kraljevačkoj opštini je 4.300 hektara poplavljenog poljoprivrednog, 130 kilometara ošećenih puteva, porušen 31 most. Hiljadu ljudi je raseljeno, a mnogi od njih tek što su popravili kuće od zemljotresa.

"Da se ovo sanira, isuši okreči, moram da obijam sve dokle je voda bila, šta ja imam, malu penziju malu, moram da sačekam, kaže deda Mirko Novičić iz Grdice.

Da bi pomoć stigla šteta prvo mora zvanično da se utvrdi. Procenitelji su na terenu. Za svaki objekat moraju da popune pravu knjigu obrazaca jer je takav pravilnik iz 1987. godine.

"Ima puno toga da se popuni, vezano za podatke o vlasniku, za starost objekta, broj ljudi, domaćinstava. Posle je deo gde mi odrađujemo merenje objekta, kvadraturu, šta treba uraditi u građevinskom smislu uraditi i treći deo koji sami vlasnici popunjavaju i potpisuju pod krivičnom odgovornošću", kaže Aleksandra Majstorović.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave od juče priprema novo jednostavnije uputstvo i dostaviće ga opštinama za koji dan.

"To je nasleđe iz socijalizma da znate i broj cipela onoga koji hoda. Važno je da znate broj domaćinstava, kuća ovog i onog tipa. Važno će biti kasnije da opština tačno zna koje su to bile kuće", kaže Kori Udovički, potpredsednica Vlade i ministarka za državnu upravu.

Neki procenitelji se drže propisa drugi su sami uprostili proceduru, ali je bitno da i jedni i drugi nastave da rade, kaže ministarka.

"Nije strašno ako probijemo rok od 30. maja da se sve završi. Prava procena može da traje osam do deset nedelja jer je to rok koji daje EU. Razlog za žurbu je da što bolje evidentiramo štete koje postaju manje vidljive sanacijom", kaže Udovički. 

Svi podaci o šteti kao i o donacijama biće objavljeni na sajtovima lokalnih samouprava. To što one neće posao završiti do 30. maja, ministarka kaže, ne ometa Vladu da održi obećanje i tada saopšti prvu prvu zvaničnu procenu ukupne štete.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novo uputstvo za procenu štete

Izvor: B92, 27.Maj.2014

Beograd -- Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave najavilo je da priprema novo, mnogo jednostavnije, Upustvo za procenu štete...To uputstvo će za nekoliko dana biti dostavljeno opštinama, a do tada procenitelji na terenu nastavljaju da rade, kao i do sada, na prikupljanju podataka o šteti...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.