Nova rezolucija u američkom Kongresu; Cilj izvršiti pritisak na Srbiju

Izvor: B92, 18.Jul.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova rezolucija u američkom Kongresu; "Cilj izvršiti pritisak na Srbiju"

Vašington -- Spoljnopolitički odbor američkog Kongresa ponovo je u sredu usvojio rezoluciju kojom od Srbije traži da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići.

Iljij, Agron i Mehmet Bitići su američki državljani ubijeni u Srbiji 1999.

Kako je prenela prištinska Bota sot, rezolucija je ponovo usvojena s ciljem da se na Srbiju izvršti pritisak da se ubice braće Bitići privedu pravdi.

"Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine", navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Navodi se da bi Srbija rešenje ovog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje veruju da su odgovorni za ovaj zločin.

Takođe, se kaže da bi napredak u rešavanju ovog slučaja trebalo da "ostane značajan faktor koji određuje dalji razvoj američko-srpskih odnosa".

Ista rezolucija usvojena je prošle godine u ovom odboru, ali je morala da bude potvrđena iz proceduralnih razloga.

Braća Jili, Mehmet i Agron Bitići bili su američki državljani koji su 1999. ušli u Srbiju da bi se pridružili OVK i borili protiv srpskih snaga bezbednosti.

Po završetku rata, oni su 26. juna 1999. pokušali u civilnim odelima da pomognu dvema romskim porodicama iz Prizrena da sa Kosova pre]u u centralnu Srbiju. Tada su uhapšeni zbog "ilegalnog ulaska u zemlju" (Jugoslaviju) i sutradan su prekršajno osu]eni na sudu u Prokuplju na 15 dana zatvora.

Odobreno im je da iz pritvora iza]u tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca.

Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu. Tela su pronađena s vezanim rukama i s ranama od ispaljenih metaka na potiljcima.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.