Nova novčanica od 100 dolara odvratiće falsifikatore

Izvor: S media, 22.Apr.2010, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova novčanica od 100 dolara odvratiće falsifikatore

Kreatori nove američke novčanice od 100 dolara, koja je u sredu predstavljena javnosti, koristili su visoku tehnologiju kako bi stali na put falsifikatorima, s obzirom na sve sofisticiraniju tehnologiju i veći promet dolara u inostranstvu, izjavio je direktor američkih Federalnih rezervi Ben Bernanki.

Izgled nove novčanice, koju su predstavili Bernanki i ministar finansija Timoti Gajtner, mogao bi kod ljudi sa izazove utisak da je pri njenom kreiranju korišćena magija, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << prenela je agencija AP.

Na novčanici je i dalje slika Bendžamina Franklina, ali mu se pridružilo i Zvono slobode, simbol američke nezavisnosti koji je ukomponovan u njegovu mastionicu. Zvono se pojavljuje i nestaje, zavisno od ugla gledanja, kao i svetlo plava sigurnosna traka, sastavljena od hiljada sitnih sočiva koja na misteriozni način uveličavaju te sličice.

Nova novčanica neće bitu puštena u opticaj sve do 10. februara iduće godine, što će američkoj vladi dati vreme za obaveštavanje javnosti u SAD i u svetu o tim promenama.

"Procenjujemo da čak dve trećine svih novčanica od 100 dolara cirkuliše van SAD", rekao je Bernanki i naglasio da će 6,5 milijardi starih banknota od 100 dolara, koje su sada u opticaju, i dalje biti zakonsko sredstvo plaćanja i vlasnici neće morati da ih zamenjuju.

Novčanica od 100 dolara, najveća denominacija američke valute u cirkulaciji i najomiljenija meta krivotvoritelja van SAD, poslednja je koja je redizajnirana.

Američki Biro za graviranje i štampanje novca počeo je taj proces 2003. kada je prvo redizajnirana banknota od 20 dolara, a zatim su na red došle i one od 50, 10 i pet dolara.

Ova najnovija promena izgleda ima za cilj da odvrati falsifikatore koji poseduju sve sofisticiranije kompjutere, skenere i drugu tehniku.

Puštanje u opticaj redizajnirane novčanice od 100 dolara prvobitno je bilo planirano za kraj 2008, ali je njeno uvodjenje odloženo da bi se vladi dalo vreme da unapredi sve nove sigurnosne oznake na njoj.

"Želeli smo da sve izmene budu veoma uočljive i vidljive", ukazao je direktor Biroa za graviranje i štampanje Lari Feliks.

Nova sigurnosna traka pružiće 3D efekat za mikroslike koje će uvećavati hiljade mikrosečiva. Sićušne slike zvona na traci se pomeranjem i prelamanjem povećavaju i menjaju u broj 100, ali to nije sve, jer se pomeranjem te sličice takodje kreću levo-desno i gore-dole.

Mastionica sa desne strane portreta Franklina takodje menja boju od bakarne do zelene prilikom pomeranja novčanice, a Zvono slobode se pri tom pojavljuje i nestaje unutar te mastionice.

Portret Franklina, jednog od autora deklaracije o nezavisnosti SAD, ostaće na prednjoj strani novčanice, dok će na zadnjoj biti zadržana slika Hola nezavisnosti u Filadelfiji, mada su obe strane modifikovane kako bi otežale falsifikovanje.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.