Nova Vlada sa 25 ministarstava; šta poslanici kažu o tome? VIDEO

Izvor: B92, 18.Okt.2022, 21:32

Nova Vlada sa 25 ministarstava; šta poslanici kažu o tome? VIDEO

Beograd -- U novoj Vladi Srbije biće 25 ministarstava, četiri više nego u trenutnom timu premijerke Ane Brnabić.

To predviđaju izmene Zakona o ministarstvima o kojima poslanici Narodne skupštine raspravljaju čitav dan. Time je počela procedura formiranja 17. kabineta Vlade Srbije. TV Prva je sitraživala kako poslanici vide promene.

Novu Vladu čeka težak period i svi ministri će morati odmah po formiranju novog kabineta da prionu na posao. Ključna pitanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su uvođenje sankcija Rusiji, Kosovo i Metohija i energetska kriza.

"Suštinski ova Vlada će biti koncipirana tako da donosi odluke u ratnim uslovima bukvalno, tako da je jasno zašto je nazivam da će biti ratna vlada jer šta nas sve čeka neka nam je Bog u pomoći", rekao je Vladimir Đukanović, poslanik SNS-a.

U novoj Vladi su tri imena sasvim izvesna - Siniša Mali, Miloš Vučević i Ivica Dačić. Sve ostalo su nagađanja, ali iz SPS-a stiže poruka da je na odgovornim političarima da prihvate želje građana koji su demokratski izglasali kakvu Srbiju žele.

"Mi danas definišemo i stvaramo jedan sistem kako bi Vlada mogla da nastavi kontinuitet, da postane bolja i da nastavi sa boljim i efikasnijim rezultatima i da podignemo lestivicu, jer je uvek važno u teškim trenucima podizati lestvicu jer je to dobro za budućnost Srbije, pre svega", rekao je Đorđe Milićević iz SPS-a.

Iako postojanje većeg broja resora stvara utisak da će se detaljnije raditi na pojedinačnim pitanjima, iz opozicije smatraju da je 25 ipak previše.

"Ovde nije ne umu ušteda nego pre svega zadovoljavanje pogađanja političkih aktera", rekao je Zoran Lutovac iz DS-a.

Sa druge strane, iz srpske stranke Zavetnici i Dveri su stava da i pored velikog broja ministarstava nisu obuhvaćena neka bitna pitanja.

"Ostvarili smo komunakciju i sa kolegama iz opozicije, pre svega poslaničkom grupom stranke Zavetnici i stranke Nada da zajednički predložimo amandman kojim bi smo tražili uvođenje ministartsva za KiM i nadam se da će vladajuća većina imati sluha da prihvati da Vlada srbije konačno dobije ministarstvo koje bi se bavilo samo Kosovom i Metohijom", rekao je Boško Obradović iz pokreta Dveri.

"To je naš zajednički stav koji vrlo jasno pokazuje da je to za nas najvažnije državni i nacionalno pitanje", rekla je Milica Đurđević Stamenkovski iz stranke Zvetnici.

Jedno je sigurno- do kraja nedelje, kako je najavljeno, bice poznata kadrovska resenja, a sve koji sednu u ministarske stolice cekaju pune ruke posla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.