Nov premijer Poljske položio zakletvu, u Vladi bez promena

Izvor: B92, 11.Dec.2017, 23:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nov premijer Poljske položio zakletvu, u Vladi bez promena

Varšava -- Novi premijer Poljske Mateuš Moravjecki položio je zakletvu, a ministri u njegovoj vladi biće isti kao u kabinetu njegove prethodnice Beate Šidlo.

Šidlo koja je bila premijerka dve godine, položila je zakletvu kao zamenica premijera, tokom ceremonije u predsedničkoj palati.

U Poljskoj je bilo spekulacija da će u Vladi odmah doći do personalnih promena, ali to se nije desilo pošto su svi dosadašnji ministri, jedan po jedan, položili zakletve i potpisali >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjave da će poštovati Ustav.

Moravjeckog, dosadašnjeg zamenika premijera i ministra finansija, prošle nedelje je za predsednika Vlade izabrao moćni šef vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda Jaroslav Kačinjski.

Novi premijer je izjavio da će mu zadatak, između ostalog, biti da očuva poljski nacionalni identitet i kulturu.

"Ovo će biti vlada kontinuiteta, nade i optimizma", rekao je Moravjecki i dodao da će joj prioritet biti prosperitet porodica, dobro plaćeni poslovi i pristupačno stanovanje.

Šidlo je bila popularna među Poljacima, ali je ugled zemlje u inostranstvu narušen tokom njenog mandata zbog odbijanja da primi migrante, seče drevne Bjalovješke prašume koja je pod zaštitom UNESKO i tvrđeg stava prema Nemačkoj.

Najveće kontroverze verovatno je izazvao način na koji je Pravo i pravda učvrstila kontrolu nad pravosuđem, potez koji EU vidi kao kršenje načela vladavine prava.

Objašnjavajući promenu na čelu Vlade, zvaničnici vladajuće stranke su naveli da Vlada mora da se fokusira na ekonomiju i da poboljša položaj Poljske unutar EU i prema drugim državama.

Smatra se da će Moravjecki, bivši bankar koji govori engleski i nemački, bolje predstavljati zemlju na međunarodnoj sceni.

Parlament će u sredu glasati o poverenju novoj Vladi, a pošto Pravo i pravda ima većinu, izvesno je da će poslanici potvrditi izbor Moravjeckog za premijera.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.