Norveška podnosi žalbu na presudu o kršenju prava Brejvika

Izvor: B92, 05.Avg.2016, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška podnosi žalbu na presudu o kršenju prava Brejvika

Oslo -- Norveška će, na ročištu zakazanom za kraj novembra, uložiti žalbu na odluku suda u Oslu prema kojoj je država prekršila ljudska prava Andersa Beringa Brejvika.

Brejvik, samoradikalizovani desničarski ekstremista, jula 2011. godine je, u samo jednom danu, ubio 77 ljudi, od kojih osam u bombaškom napadu u Oslu i 69 u pucnjavi tokom skupa podmlatka Laburističke stranke na obližnjem ostrvu, podseća britanska agencija.

Za ročište su predviđena četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dana počev od 29. novembra, kako je najavljeno na sajtu Žalbenog suda u Borgatingu.

Brejvikov advokat Ejstejn Storvik rekao je Rojtersu da će zatražiti odlaganje ročišta jer, kako navodi, ima još jednu parnicu zakazanu u isto vreme.

Advokat je dodao da Brejvik ne namerava da se pojavi na tom ročištu.

Sud u Oslu zaključio je 20. aprila da je država uskratila Brejviku ljudska prava držeći ga u izolaciji, što je on opisao kao "potpuno zaključan svet", a odluka suda je šokirala porodice Brejvikovih žrtava.

Mnogi Norvežani su zabezeknuti Brejvikovim pritužbama na hladnu kafu i obroke i mikrotalasne pećnice za koje kaže da su "gori od mučenja vodom".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.