Petak, 05.08.2016.

13:30

Norveška podnosi žalbu na presudu o kršenju prava Brejvika

Norveška će, na ročištu zakazanom za kraj novembra, uložiti žalbu na odluku suda u Oslu prema kojoj je država prekršila ljudska prava Andersa Beringa Brejvika.

Izvor: Tanjug

Norveška podnosi žalbu na presudu o kršenju prava Brejvika
Foto: Gettyimages

Brejvik, samoradikalizovani desničarski ekstremista, jula 2011. godine je, u samo jednom danu, ubio 77 ljudi, od kojih osam u bombaškom napadu u Oslu i 69 u pucnjavi tokom skupa podmlatka Laburističke stranke na obližnjem ostrvu, podseća britanska agencija.

Za ročište su predviđena četiri dana počev od 29. novembra, kako je najavljeno na sajtu Žalbenog suda u Borgatingu.

Brejvikov advokat Ejstejn Storvik rekao je Rojtersu da će zatražiti odlaganje ročišta jer, kako navodi, ima još jednu parnicu zakazanu u isto vreme.

Advokat je dodao da Brejvik ne namerava da se pojavi na tom ročištu.

Sud u Oslu zaključio je 20. aprila da je država uskratila Brejviku ljudska prava držeći ga u izolaciji, što je on opisao kao "potpuno zaključan svet", a odluka suda je šokirala porodice Brejvikovih žrtava.

Mnogi Norvežani su zabezeknuti Brejvikovim pritužbama na hladnu kafu i obroke i mikrotalasne pećnice za koje kaže da su "gori od mučenja vodom".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

22 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: