Norveška gradi najviši drveni objekat na svetu otporan na vatru

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Sep.2018, 14:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Norveška gradi najviši drveni objekat na svetu otporan na vatru

Norveška je dovršila okvir Mjos tornja, najvišeg drvenog objekta na svetu koji je ekološki prihvatljiv i otporan na vatru. Toranj je visok 85,4 m i ima 18 spratova, a ime je dobio po jezeru koje se nalazi skoro 100 kilometara severno od Osla.

Korištenje drveta, obnovljivog materijala, omogućuje smanjenje emisija ugljendioksida (CO2) u odnosu na beton koji je primarni materijal u gradskim sredinama.

"Korištenje drveta u gradnji pomaže nam da dišemo u boljem svetu", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Arthur Buchard koji je inspiraciju za rad na ovom projektu dobio nakon potpisivanja Pariskog sporazuma o klimatskim promenama.

Konstruktori kažu da će toranj biti otporan na vatru, jer je u gradnji korišteno lamelirano drvo koje gori samo ako je konstantno izloženo plamenu.

Toranj će biti otvoren u martu naredne godine. Do sada je najviša drvena građevina u Norveškoj bila zgrada Treet u zapadnom Bergenu koja je visoka 49 m.

Mjos toranj sastojat će se od apartmana, hotela, zatvorenog bazena, kancelarija, restorana i zajedničkih prostorija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.