Niže cene mesa

Izvor: RTS, 11.Feb.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niže cene mesa

Uskoro se očekuje pad cena mesa i sada nema potrebe za uvozom mesa u Srbiju. Vlada treba što pre da uloži sredstva u obnovu domaće proizvodnje mesa, ocenila je Privredna komora Srbije.

Vlasnik klanice "Big Bul" u Bačincima Milenko Gačić ukazao je da su trgovci ti koji najčešće povećavaju cene mesa i naveo da u Srbiji nedostaje živa stoka, jer se u tovu nalazi najviše 1,5 miliona tovljenika, što je nedovoljno.

Gačić je predložio da se klaničari udruže >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da zajednički nastupaju na drugim tržištima, jer samo tako mogu biti uspešni.

Predsednik Odbora za poljoprivredu PKS Lazar Turubatović je naglasio da Srbija nema stoke za izvoz, što najbolje pokazuje plasman "bebi bifa'', jer je u 2007. godini izvezeno 2.200 tona, a lane svega 1.700 tona, s tendencijom daljeg pada, prenela je Pres služba PKS u saopštenju.

Sada nema potrebe za uvozom mesa u Srbiju i uskoro se očekuje period mirovanja i čak pad cena, ali je neophodno da vlada što pre uloži sredstva u obnovu domaće proizvodnje mesa, umesto što namerava da ih utroši za uvoz, ocenila je danas Privredna komora Srbije.

Na sednici Saveta Grupacije klanične industrije PKS, održane u Bačincima kod Šida, rečeno je da se u Srbiji godišnje proizvede oko 440.000 tona mesa i po stanovniku potroši oko 43 kilograma, a samo pre 15 godina proizvodnja je iznosila oko 650.000 tona, dok je potrošnja bila skoro 70 kilograma po stanovniku.

Proizvodnja mesa, kao privredna grana nalazi se pred kolapsom zbog nepostojanja strategije države u stočarstvu i neadekvatnih mera Vlade Srbije, uklazali su predstavnici klanične industrije, uz podatak da je godišnji pad broja grla stoke u Srbiji 1,5 do dva odsto godišnje, tako da je potrošnja najmanja u Evropi.

Potrebna pomoć Vlade

Prema rečima predsednika Grupacije klaničara PKS Momira Jovanovića, neophodno je da Vlada Srbije novac koji namerava da utroši za uvoz mesa usmeri u obnovu domaće proizvodnje.

"Proizvodnja u Srbiji nije konkurentna s proizvođačima u svetu, jer nema ni približne uslove kakve oni imaju za proizvodnju. Da bi obnovili stočni fond koji se nalazi na veoma niskom nivou, potrebno je da država daje kredite po povoljnim uslovima, a ne kakvi su bili od banaka po 'zelenaškim' kamatama", rekao je Jovanović.

Jovanović smatra da se oscilacije na tržištu dešavaju i zbog toga što ne funkcionišu Republičke robne rezerve, jer one treba da kupuju kada se jave viškovi, a da intervenišu na tržištu kada mesa nema dovoljno.

Najkritičnije stanje u proizvodnji svinjskog mesa 

Sekretar Udruženja za poljoprivredu PKS Milan Prostran naveo je da je najkritičnije stanje u proizvodnji svinjskog mesa, jer je u vreme krize, pre dve godine, od 817.000 krmača i nazimica poklano čak njih 350.000!

Prostran je ukazao da su počele da rastu cene stočne hrane, pa i kukuruza čiji kilogram se plaća 11 dinara, a cena kilograma žive vafe tovljenika sada se plaća od 110 do 150 dinara, pri čemu su cene u okruženju čak i nešto više.

Vlasnik klanice "Big-Bul'' u Bačincima Milenko Gačić je istakao da klaničari ne utiču na više cene mesa i da ova industrija nije profitabilna kako se čini u javnosti.

Najbolji primer za to je činjenica da u vreme privatizacije niko iz sveta nije došao da kupi nijednu klanicu u Srbiji, rekao je Gačić i dodao da izuzetak čini jedino privatizovani gigant "Karneks'' u Vrbasu, koji nije samo klanica.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.