Izvor: Blic, 27.Avg.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ništa na brzinu

Ništa na brzinu

Reklame su ih pune. Savršeno zgdoni muškarci sa savršenom muskulaturom. Mišići se presijavaju, na trbuhu drhti šest savršenih ispupčenja. Dobićete ih za tili čas - tvrde proizvođači ovog ili onog fitnes pomagala od sto ili 300 maraka. A da li hoćete? Ne, kažu u prošlonedeljnom 'Tajmu'. Nezavisna istraživanja su dokazala da većina sprava za vežbanje, bez obzira koliko su skupe i složene, mogu isto ili manje od običnih vežbi.

Pri tom, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << većina ljudi uopšte ne može da razvije te famozne trbušne mišiće. Ili nemaju dovoljnu mišićnu masu na tom mestu, ili ne mogu da skinu dovoljno masnih naslaga da bi se ta masa uopšte primetila. Čak i kad je ta masa dobro razvijena, a muškarac relativno mršav, on na trbuhu ima (zanemarljive) naslage sala (1 cm i manje). Dovoljne da vas onemoguće. Jer ne mogu da se pokažu ni ako radite uzgone i sklekove svaki dan.

- Ako vam neko kaže da postoje vežbe koje će vas osloboditi sala samo na tom mestu, laže vas - tvrdi prof. dr Alan Goldfarb sa Fakulteta fizičke kulture u Severnoj Karolini. - Da bi se razvili trbušni mišići nisu dovoljne vežbe za stomak, već niskokalorična dijeta i mnogo gimnastike. To ne znači da treba da odustanete. Jaki trbušni mišići su zdravi, oni popravljaju držanje tela. Neće vas boleti leđa, čak i ako ste na poslu vezani za stolicu.

Najbolje vežbe

Šta treba činiti pokazuje istraživanje dr Stivena Loja, profesora kineziologije iz Kalifornije. On je merio električnu aktivnost koju trbušni mišići proizvode uz sve moguće sprave za jačanje tela i tokom klasičnih vežbi. Utvrdio je da mišići nisu bili aktivniji dok se vežba sa spravama.

Naučnici iz San Dijega su ispitali efekte 13 vrsta vežbi na razvoj trbušnih mišića. Najbolje su one u kojima se rotira čitav torzo. Na prvom mestu je 'vožnja bicikla' u ležećem položaju, a na drugom klasična vežba u kojoj odižete gornji deo tela od zemlje, a noge privlačite grudima. Puko otimanje para

'Tajm' poručuje da je većina sprava za vežbu bacanje para. Neke mogu i da ozlede, kao električni stimulatori mišića. Dobrovoljcima je na Univerzitetu Viskonsina ostavio opekotine. Opet, uz one najčešće naprave, s jakim federima, sagoreva se manje kalorija nego tokom trčanja.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.