Nismo smatrali da treba da objavljujemo na sva zvona...

Izvor: B92, 27.Sep.2018, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo smatrali da treba da objavljujemo na sva zvona..."

O trošku države u inostranstvu je od 2014.godine do danas lečeno 1.975 dece, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On je napomenuo da će država nastaviti da ulaže u lečenje teško obolele dece van Srbije, kao i da se protivi tome da se to koristi u političke svrhe.

Odgovarajući na pitanje poslanika o broju dece lečene o trošku države u inostranstvu, Lončar naveo da je od 2008.godine do 2012.godine 509 dece lečeno van Srbije, a da je iz Republičkog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) i Budžetskog fonda formiranog krajem 2014.godine, u inostranstvu lečeno 1.975 dece iz Srbije.

''Četiri puta više dece otišlo je na lečenje u poslednje četiri godine što je plaćeno dva i po puta više nego u prethodnom periodu. Nismo smatrali da ovo treba da objavljujemo na sva zvona i da tu decu i njihove roditelje izlažemo medijskom pritisku da pričaju o tome, želeli smo da ih poštedimo'', dodao je on.

On je naglasio da država dovodi svetske stručnjake da operišu teško bolesnu decu u našim zdravstvenim centrima. Loncar je rekao da jedan od najboljih hirurga iz Londona operiše laproskopski naše pacijente od karcinoma debelog creva i ujedno obučava 40 naših hirurga da mogu da operišu u Srbiji.

Država će, kaže, ulagati mnogo više i raditi mnogo bolje, ali se to neće zloupotrebljavatiu političke svrhe.

''Neka je na čast onima koji zloupotrebljavaju bolesnu decu i njihove slike stavljaju na naslovne strane zarad svojih promocija i interesa. Ne daj bože da glumci, pevači, političari i farmaceutska mafija određuju ko će i gde će da se leči '', rekao je Lončar i dodao da će struka da radi svoj posao i da Srbija ima izvanredne stručnjake.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.