Niš: Zbog smanjenja broja lekara moguće zatvaranje ambulanti

Izvor: Večernje novosti, 02.Okt.2016, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Niš: Zbog smanjenja broja lekara moguće zatvaranje ambulanti

Republičkim budžetom za 2017. godinu predviđeno je smanjenje broja zaposlenih u zdravstvenom sistemu u Nišu, iako već sada postoji problem u njegovom funkcionisanju Republičkim budžetom za 2017. godinu predviđeno je smanjenje broja zaposlenih u zdravstvenom sistemu u Nišu, iako već sada postoji problem u njegovom funkcionisanju, izjavio je gradski većnik zadužen za zdravstvenu zaštitu Saša Živić. "Najavljeno je smanjenje broja lekara u Domu zdravlja za 10 i >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << broja stomatologa za pet", rekao je Živić novinarima. Živić je istakao da će u slučaju da broj zaposlenih u Domu zdravlja bude smanjen, gradska uprava u Nišu morati da zatvori pojedine ambulante na periferiji. "Moraćemo da organizujemo da lekari odlaze u seoske ambulante dva do tri puta nedeljno na po par sati", izjavio je Živić. On je istakao da grad sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje, Institutom za javno zdravlje u Nišu i Institutom "Batut" radi na tome kroz kadrovski plan budu realnije sagledane potrebe građana Niša za zdravstvenom zaštitom, jer će samo na takav način biti zadržan njihov trenutni nivo. Prema Živićevom mišljenju problem nedovoljnog broja lekara dolazi otuda što što se kroz kadrovski plan Beograda i kroz prizmu Beograda pokušava da sagleda cela Srbija. On je istakao da glavni grad ima dobar kadrovski plan, ali da on nije realan za Niš. "Primera radi, ekipa kućne nege uđe u stambeni blok u Beogradu i pruži 14 usluga za radno vreme, a ekipa kućne nege niškog Doma zdravlja ne može da pruži više od četiri ili pet usluga jer obilazi pacijente u okolnim selima", kazao je Živić. Zvanična statistika, dodao je Živić, govori da Niš ima najveći broj lekara po glavi stanovnika, međutim niko ne pravi "računicu" da 3,2 miliona stanovnika sa juga Srbije gravitira Nišu i ovde koristi usluge sekundarne i tercijalne zdravstvene zaštite. "Problem nam predstavlja i to što se 26.000 naših građana koji se leče u Železničkoj ambulanti vode kao beogradski pacijenti, jer je centrala te ustanove u Beogradu. Njihovim vraćanjem gradu mogli bi čak da povećamo broj zaposlenih lekara", rekao je Živić. On je istakao da grad Niš izdvaja skoro 100 miliona godišnje za plate neugovorenih radnika u zdravstvu, dok Beograd uopšte nema tu stavku u svom budžetu. Živić je istakao da ustanove primarne zdravstvene zaštite u Nišu funkcionišu bez problema, osim Hitne pomoći čiji je račun u blokadi za 14 miliona dinara. Prema njegovim rečima račun Hitne pomoći biće do kraja godine odblokiran uplatom iz gradske kase.

Nastavak na Večernje novosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nišu preti zatvaranje ambulanti zbog manjka lekara

Izvor: Radio 021, 02.Okt.2016

Republičkim budžetom za 2017. godinu predviđeno je smanjenje broja zaposlenih u zdravstvenom sistemu u Nišu, iako već sada postoji problem u njegovom funkcionisanju, izjavio je gradski većnik zadužen za zdravstvenu zaštitu Saša Živić..."Najavljeno je smanjenje broja lekara u Domu zdravlja...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.