Nikolić i Alijev: Nijedna zemlja nije daleko ako postoji prijateljstvo

Izvor: Kurir, 08.Feb.2013, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić i Alijev: Nijedna zemlja nije daleko ako postoji prijateljstvo

Nikoliću je ispred predsedničke palate Zagulba, nedaleko od Bakua, priređen svečan doček, uz smotru garde i intoniranje himni dveju država

BAKU - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sastao se danas u Bakuu sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, sa kojim će potpisati Deklaraciju o strateškom partnerstvu i otvoriti prostor za intenzivnu saradnju dve zemlje na ekonomskom planu.

Nikoliću je ispred predsedničke palate Zagulba, nedaleko od Bakua, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << priređen svečani doček, uz smotru garde i intoniranje himni dveju država. Za vreme sastanka Nikolić-Alijev, i supruge predsednika, Dragica i Mehriban, imale su i odvojeni susret.

Tomislav Nikolić i Ilham Alijev, poručili su danas da će se dve države uzajamno podržavati na svim poljima, posebno kada je reč o očuvanju teritorijalnog integriteta, i da će ubuduće prevashodno biti usredsređeni na razvoj ekonomske saradnje.

"Odavno se dva ovako udaljena naroda nisu ovoliko zbližila", rekao je predsednik Srbije na zajedničkoj pres konferenciji sa Alijevom."Svedoci smo toga da naše odnose krasi prijateljstvo i karakter strateškog partnerstva. Nastavićemo da dajemo doprinos saradnji u svim oblastima i podržavati se, posebno na planu očuvanja teritorijalne celovitosti", rekao je Alijev.

Nikolić i Alijev saglasili su se u oceni da nijedna zemlja "nije daleko, ako postoji prijateljstvo".Predsednik Nikolić je naglasio da je "cela Srbija" saglasna po pitanju značaja saradnje sa Azerbejdžanom, i oni koji su na vlasti i oni koji su u opoziciji."Nama je u Srbiji teško da se složimo oko mnogo čega, ali oko Azerbejdžana smo se složili odmah", primetio je Nikolić.

Srbija je, dodao je, u Azerbejdžanu našla prijatelja, po mnogo čemu sličnog sebi; razlikuje nas standard građana, i želimo vam da živite još bolje.Govoreći o međusobnoj podršci po pitanju poštovanja međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta, odnosno politici prema Kosovu i Metohiji i azerbejdžanskom problemu u vezi Nagorno Karabaha, srpski predsednik je rekao:"Zahvalni smo na podršci i sa osećajem pravde podržavamo Azerbejdžan.

Kad pravda postoji, drugi razlozi treba da se uklone. Mi tražimo da se uklone i da nastupi pravda. Naši narodi se ne boje pravde, za nju su se borili i dočekivali je".Nikolić je naglasio da Azerbejdžan može da živi lepo i bez Srbije i da je stoga Srbija zahvalna zbog toga što želi da sarađuje njom.Nikolić je zaključio željom da prijateljstvo između dve države, uspostavljeno pre nekoliko godina, traje večno.

Nikolić je razgovarao, na počeku posete Azerbejdžanu, sa premijerom te zemlje Arturom Rasizadeom i predsednikom parlamenta Ogtajem Asadovim, sa kojima je konstatovao da će podizanje odnosa dve zemlje na nivo strateškog partnerstva otvoriti prostor za intenzivniju spoljnotrgovinsku razmenu i investicije.

Predsednik Srbije i azerbejdžanski zvaničnici ocenili su veoma znčajnom međusobnu podršku po pitanju poštovanja međunarodnog prava i teritorijalne celovitosti zemalja.

Asadov je u uvodnom obraćanju predsedniku Srbije i delegaciji poručio da je uveren da su dve zemlje prijatelji i da će se uvek podržavati, posebno kada je reč o poštovanju principa međunarodnog prava.

Podsetivši da Azerbejdžan ima nerešen problem sa Jermenijom oko Nagorno-Karabaha već 20 godina, Asdov je rekao da iako za sada nema pomaka, njegova zemlja ne gubi nadu da će taj problem biti rešen mirnim putem.

"Nadam se da će Srbija zadržati stav po pitanju poštovanja međunarodnog prava i podržavati naš tetitorijalni integritet", rekao je predsednik azerbejdžanskog parlamenta.

Ističući da će odnosi dveju država danas biti podignuti na nivo strateškog partnerstva i čestitajući unapred na tome, Asadov je podsetio da je do sada potpisano 19 bilateralnih sporazuma, da postoje dobre pretpostavke za još bolju kulturnu i naučnu saradnju.

Što se tiče ekonomske saradnje, on je ocenio da ona u ovom momentu nije izbliza nije u skladu sa mogućnostima, ali i izrazio nadu da će se to u bliskoj budućnosti promeniti.

Nikolić je istakao da uvek rado obilazi parlamente država koje posećuje, jer je i sam 20 godina bio poslanik, od toga 18 u opoziciji. Pre susreta sa Asadovim i Rasizadeom, Nikolić je položio vence na spomenik "ocu nacije" i aktuelnog predsednika, Hajdaru Alijevu i na spomenik Palim borcima.

Dvojica predsednika će, kako je predviđeno, danas otkriti i spomenik Nikoli Tesli. Nikolić će, takođe, posetiti Fondaciju Hajdara Alijeva i Diplomatsku akademiju i prisustvovati otvaranju izložbe posvećene Ivi Andriću. Nakon sinoćne neformalne večere, Alijev i njegova supruga će večeras u čast srpskog predsedničkog para prirediti svečanu večeru.

Za sutra je planirano da se Nikolić sastane sa predsednikom azerbejdžanskog parlamenta Ogtajem Asadovim i obrati azerbejdžanskim privrednicima.

Nikolić će sutra položiti venac na spomenik lidera nacije Hajdara Alijeva, kao i na spomenik Palim borcima i obići Stari grad. U delegaciji koju predvodi Nikolić su i šef srpske diplomatije Ivan Mrkić, savetnici Marko Đurić , Predrag Mikić, Jasmina Mitrović Marić, šef Pres službe Stanislava Pak.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.