Nikolić: Srbiji nije mesto u ratovima

Izvor: RTS, 04.Avg.2014, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbiji nije mesto u ratovima

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Liježu da je Srbija uvek bila na pravoj strani, ali da je mnogo toga izgubila u oba svetska rata i da više nema života za bacanje.

"Posle ratova se nekako dešavalo da naši saveznici pomognu i svojim i našim neprijateljima da brže izađu iz posleratne krize nego što su pomagali nama", rekao je Nikolić novinarima u Liježu, nakon obeležavanja godišnjice početka Prvog svetskog rata na Zapdnom frontu. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Srbija je, istakao je predsednik, izvukla pouku da "kako je rekao vladika Nikolaj - zmiju gladi ispod nje se vadi" i da "više ne može da ima neprijatelje među velikim državama, posebno onim čije ekonimije mogu mnogo da joj pomognu", prenosi Tanjug.

"I Srbija će tako da nastaviti", dodao je Nikolić. Predsednik Nikolić izrazio je nadu da se Srbija neće nikad opredeliti ni na jednu stranu, posebno ne kad dođe do, kako je naveo, "ovako nekih sukoba koji bi mogli da se za završe jako loše".

Predsednik Srbije je poručio da Srbiji više nije mesto u ratovima.

"Ovaj događaj predstavlja simbolično simbiozu nastojanja svih evropskih država da Veliki rat ili Prvi svetski rat ostane obeležen kao tragedija koja nije smela da se ponovi 1939. godine, kao tragedija koja je bila opominjuća i koja je neke narode trebalo da zbliži potom kad je završen", rekao je Nikolić.

Podsetio je da je i Belgija kao neutralna zemlja nastradala rekavši da je to zemlja koju u istoriji mnogo toga vezuje za Srbiju i koja je posle rata pokazala koliko ima toga zajedničkog sa Srbijom.

"Govornici su tokom svečanosti ukazivali na to da je ovo vreme u kome bi ove opomene trebalo da deluju na nas ali su ukazivali na to da postoje žarištva u svetu i ja nisam siguran da neka od njih nisu oni izazivali", naveo je Nikolić.

Očigledno je da je danas mnogo manja opasnost da se tako nešto dogodi nego što je to bilo u vreme kada je počinjao Prvi ili Drugi svetski rat, rekao je Nikolić ali je dodao da "oprez nikad nije naodmet posebno kod nas koji predstavljamo male države i male narode".

Nikolić je izrazio žaljenje što govornici na ceremoniji nisu pominjali ni Srbiju ni Crnu Goru ni Rusiju rekavši da je ostao "uskraćen za kompletnost obeležavanja otpočinjanja rata koji nije smeo da se desi i koji bi trebalo da služi tome da se rat više nikada ne desi". 

Nikolić je položio vence na spomenik belgijskom kralju Albertu Prvom - "Kralju-vojniku", i na grobove petorice srpskih vojnika koji su pomogli snažan otpor belgijskih jedinica nemačkim agresorima.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.