Nikolić: Srbija neće popustiti Dodik: Podržavamo odluku Srbije

Izvor: Kurir, 07.Apr.2013, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nikolić: Srbija neće popustiti Dodik: Podržavamo odluku Srbije

Vi ćete u ponedeljak imati odluku Vlade Republike Srbije iza koje će stajati i predsednik Republike Srbije kao i prestavnici stranaka, bar u velikoj većini, rekao je NIkolić Dodik: Mi smo protiv sporazuma, ali podržćemo odluku državnog rukovodstva Srbije kakva god ona bila-konstatovao je Dodik

BEOGRAD - Srbija će ostati uz svoj narod na Kosovu i Metohiji, poručio je predsednik Srbije Tomislav Nikolić po završetku sastanka sa rukovodstvom Repubike Srpske >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u Beogradu, dok je predsednik RS Milorad Dodik potvrdio da će podržati odluku državnog rukovodstva Srbije kakva god ona bila.

-Srbija je bila ubeđena da pregovara o datumu u kojem će početi da otvara vrata Evropske unije- naveo je Nikolić i dodao da je jedan od uslova u tome bilo uspostavljanje što boljih odnosa Beograda i Prištine.

- Znate čega smo se sve odrekli, ali smo insistirali na nekim nadležnostima koje srpska zajednica mora da ima. Naišli smo na zid, i to je ličilo na pregovore o nezavisnosti Kosova i Metohije, a niko u Srbiji nije za to zadužen i neće o tome da pregovara, ali hoće o tome kako će srpska zajednica tamo da živi", kazao je Nikolić i ponovio da će građani sutra imati odluku vlade iza koje će starati i predsednik Srbije i većina parlamentarnih stranaka.

- Srbija neće pregovarati o nezavisnosti Kosova i Metohije ali hoće da pregovara o budućnosti našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Srbija bi se ponašala licemerno kad bi svojim građanima saopštila da im ne treba ništa jer imaju ustav u zakone Kosova.Vi ćete u ponedeljak imati odluku Vlade Republike Srbije iza koje će stajati i predsednik Republike Srbije kao i prestavnici stranaka, bar u velikoj većini. Pojedinci smatraju da moraju da budu protiv i kada je državi teško.Državi je teško ali ja vas uveravam da Srbija neće popustiti. Srbija se će neće ponašati kao da ne postoji rezolucija 1244- rekao je Tomislav Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da bi pregovori o budućnosti Kosova mogli da krenu i drugim tokom, da se iz Evropske unije prebace pod okrilje Ujedinjenih nacija.

- Mi možemo da tražimo da se ti pregovori odvijaju pod okriljem organizacije čija je Srbija član i u tome smo našili na potpuno razumevanje rukovodstva Republike Srpske. Želja i rukovodstva RS i Srbije je da napredujemo i ostvarimo ekonomski napredak, imamo dosta toga zajedničkog, i zajednički ćemo nastaviti da se borimo za ciljeve koje smo obećali svojim građanima..poručio je Tomislav Nikolić.

Na reči Tomislava Nikolića, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je odgovorio potvrdno, ističući da se problemi koji muče Srbiju ujedno tiču i građana Republike Srpske.

- Nezaobilazna tema u našim razgovorima je bilo pitanje Kosova.Srpski narod u Republici Srpskoj zaintersovan je za pitanje Kosova..ništa manje nego ovde u Srbiji. Međunarodna zajednica u kontinuitetu ponižava srpski narod na ovim prostorima, što se vidi iz ultimatuma koji je međunarodna zajednica postavila pred Srbiju...Kako bi Srbiju kao članicu UN diskreditovala.Što se tiče nas iz RS mi smo za odbijanje ultimatuma i želim da kažem da kada kažete Ne ultimatumu oda se ništa ne desi...ali ako pristanete onda dođu i novi ultimatumi. Ipak mi ćemo dati podršku Srbiji , podržaćemo odluku državnog rukovodstva Srbije kakava god ona bila - konstatovao je Dodik poručujući da "ogroman autoritet EU stoji iza ulitimatuma Srbiji i da se postavlja pitanje gde je kraj te liste podsetivši da je srpski narod mnogo puta osetio aroganciju međunarodne zajednice, mnogo puta je kažnjavan, a da mu se sada nudi još i poniženje.

On je kritikovao EU zato što je dijalog Beograda i Prištine dovela u kontekst dobijanja datuma za početak pregovora za članstvo Srbije u EU navodeći da je mnogo vremena prošlo za fer odluke na samom Kosovu i ponovio da ambijent za odluku u kontektu dobijanja datuma nije fer.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.