Nigerskog predsednika zbačenog s vlasti posetio lekar: Neprihvatljivo

Izvor: B92, 12.Avg.2023, 22:45

Nigerskog predsednika zbačenog s vlasti posetio lekar: "Neprihvatljivo"

Predsednika Nigerije Mohameda Bazuma, koji je zarobljen u svojoj predsedničkoj rezidenciji od kada je u puču zbačen sa vlasti, danas je posetio njegov lekar.

Doktor mu je doneo i hranu, a uz njega su ostali i sin i supruga, rekao je njegov rođak, preneo je francuski list "Figaro".

"Dobro mu ide s obzirom na situaciju", dodao je on.

Nekoliko organizacija i savezničkih država je izrazilo zabrinutost zbog uslova zatočeništva i zdravstvenog stanja svrgnutog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednika.

Predsedavajući Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat, izrazio je juče ozbiljnu zabrinutost zbog pogoršanja uslova pritvora Mohameda Bazuma.

"Takav tretman demokratski izabranog predsednika putem redovnog izbornog procesa je neprihvatljiv", istakao je on.

Evropska unija (EU) je takođe izrazila veliku zabrinutost, koristeći iste ocene kao i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je rekao da je zaprepašćen odbijanjem vojnih vlasti da oslobode Mohameda Bazuma.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš je rekao da je zabrinut zbog žalosnih uslova u kojima žive predsednik Bazum i njegova porodica.

Prema nevladinoj organizaciji Hjuman rajts voč, čiji su predstavnici razgovarali sa Bazumom, on je opisao postupanje prema svojoj porodici kao "nehumano i okrutno".

Prema pisanju CNN, Bazum jede samo testeninu i pirinač, a u nizu poruka upućenih prijatelju tvrdi i da mu niko nije doneo hranu ili lekove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.