Izvor: NoviMagazin.rs, 30.Jan.2018, 16:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisnost: Smenom Arežine rukovodstvo RTV-a ugrozilo prava svih zaposlenih

Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost saopštio je danas da je šokiran "beskrupoloznim i nezakonitim delovanjem" rukovodstva Radio-televizije Vojvodine (RTV) u slučaju Slobodana Arežine kome je uručen otkaz uprkos sudskoj odluci kojom je naloženo da ga vrati na mesto programskog direktora RTV.

"Da rukovodstvo RTV-a poštuje zakone i sudove ove zemlje Slobodan Arežina bio bi danas na mestu programskog direktora, jer je tako odlučio Apelacioni sud u Novom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Sadu 29. decembra 2017. godine, a ne na ulici", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, posle tako flagrantnog kršenja zakonskih propisa Sindikat Nezavisnost veoma je zabrinut za položaj i prava svih zaposlenih u pokrajinskom javnom servisu, koji bi se mogli naći u istom položaju kao Arežina, a s obzirom da u toj medijskoj kući zakoni više ne važe.

Sindikat je ocenio da takvo ponašanje rukovodstva RTV-a nije pitanje jednog pojedinca i kršenja njegovih prava iz radnog odnosa, već može da ima velike i opasne reperkusije na društvo u celini.

"Jer, ukoliko je nekima dozvoljeno da se stave iznad zakona i ne poštuju odluke najviših sudskih instanci, onda tu nema govora o vladavini prava, ne samo u oblasti radnih odnosa, već u svim oblastima", navodi se u saopštenju.

Sindikat Nezavisnost je od nadležnih organa zatražio da hitno preduzmu neophodne korake kako bi se zaustavilo i sprečilo kršenje prava iz radnih odnosa u RTV-u i obezbedilo sprovođenje sudskih odluka, jer je to jedini način da se povrati pravna sigurnost svih zaposlenih u Srbiji koja je ovakvim delovanjem ugrožena.

Zatražili su da se i Arežina i svi novinari i urednici koji su posle njegove prve nezakonite smene u maju 2016. godine takođe smenjeni, odmah vrate na pozicije koje su tada imali.

"Sudska presuda u sporu Arežine i RTV-a je nedvosmislen argument za ove zahteve, jer je reč o novinarima koji su bili meta političke čistke u televiziji. Samo na taj način, RTV bi se vratio u okvire zakonitog i profesionalnog poslovanja", navodi se u saopštenju.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

UGS: Smenom Arežine rukovodstvo RTV ugrozilo prava svih zaposlenih

Izvor: JUGpress.com, 31.Jan.2018, 09:23

BEOGRAD-NOVI SAD..Granski sindikat kulture, umetnosti i medija “Nezavisnost” (GS KUM NEZAVISNOST)  šokiran je beskrupoloznim i nezakonitim delovanjem rukovodstva Radio-televizije Vojvodine u slučaju Slobodana Arežine, kojem je juče uručen otkaz uprkos sudskoj odluci kojom je toj medijskoj kući...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.