Nezavisni Hongkong i Makao: Versaće se izvinio Kini zbog majica

Izvor: B92, 12.Avg.2019, 19:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezavisni Hongkong i Makao: Versaće se izvinio Kini zbog majica

Predstavnici luksuzne modne marke izvinili su se Kini i dodali da poštuju njen "teritorijalni integritet".

Predstavnici italijanske modne kuće Versaće izvinili su se Kini jer su prodavali majice na kojima su Hongkong i Makao označeni kao nezavisne teritorije.

Nakon žestokih kritika na društvenim mrežama u Kini, iz Versaćea su saopštili da su pogrešili i da prestaju sa prodajom majica.

U saopštenju modne kuće se navodi da "poštuju suverenitet kineske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teritorije".

Versaće je poslednja međunarodna kompanija koja se suočila sa problemom jer nije poštovala kineske teritorijalne zahteve.

"Teritorijalni integritet i suverenitet Kine su nešto sveto i neprikosnoveno u svakom trenutku", navodi se u izjavi njenog studija Jiaxing Media.

Haštag #YangMiStopsWorkingWithVersace (JangMiprestajedaradisaVersaćeom) u ponedeljak ujutru imao je 860 miliona pregleda na Weibo.

Versaće je poslednja međunarodna kompanija koja je izgubila potrošače u Kini zbog zadiranja u pitanje suvereniteta te države.

Problem je dobio na značaju nakon višemesečnih pro-demokratskih demonstracija u Hong Kongu.

Prošle godine su se iz američke modne kuće Gep izvinili zbog prodaje majica za koje se ispostavilo da imaju nacrtanu "pogrešnu mapu" Kine.

Dizajn je sadržao samo kopno, a ne teritorije za koje Kina takođe tvrdi da joj pripadaju, poput Tajvana. Jer, Peking Tajvan smatra svojom provincijom.

Nekoliko drugih kompanija, uključujući Meriot i Delta erlajns, poslale su slična izvinjenja tokom 2018. godine, nakon što se ispostavilo da su informacije o Kini na njihovim sajtovima bile drugačije od zvaničnih.

Peking je već slao zahteve stranim aviokompanijama da poštuju kineski suverenitet i Tajvan, Makao i Hong Kong tretiraju kao delove Kine.

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Nezavisni Hongkong i Makao: Versaće se izvinio Kini zbog majica

Izvor: Radio 021, 12.Avg.2019

Predstavnici luksuzne modne marke izvinili su se Kini i dodali da poštuju njen „teritorijalni integritet"...Sina WeiboŠta je pisalo na majici..Predstavnici italijanske modne kuće Versaće izvinili su se Kini jer su prodavali majice na kojima su Hongkong i Makao označeni kao nezavisne teritorije...Nakon...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.