Nevreme protutnjalo u regionu, izdato upozorenje za Srbiju VIDEO/FOTO

Izvor: B92, 07.Feb.2022, 16:58

Nevreme protutnjalo u regionu, izdato upozorenje za Srbiju VIDEO/FOTO

Veliki deo Bosne i Hercegovine zahvatilo je danas u poslepodnevnim satima jako olujno nevreme, koje je već stiglo u Srbiju.

Nevreme je praćeno jakim udarima vetra i kišom koja je ubrzo prešla u sneg, što je stvorilo velike probleme vozačima.

Zbog obilnih snežnih padavina, koje se zbog niskih temperatura zadržavaju na putevima, otežano se saobraća na Komaru, Karauli, Nišićima, Romaniji i Čevaljnovićima.

S obzirom na to da je na pojedinim planinskim >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prevojima obustavljen saobraćaj za teretnska vozila, saobraćaj se na tim delovima odvija naizmenično jednom trakom.

Iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba su upozorili da se saobraća po mokrom i vlažnom putu, a skrenuli su pažnju na učestale odrone zemlje ili kamenja.

"Na deonicama u zapadnim i jugozapadnim krajevima upozoravamo na jake udare vetra. Apelujemo na vozače da na svim deonicama voze oprezno i da na put ne kreću bez zimske opreme", rekli su iz BiHAMK-a, preneo je sarajevski portal Kliks.

Jaka kiša zabeležena je na području Hrvatske, a snažan vetar i sneg u pojedinim delovima Dalmacije.

Na višim planinama je počeo da pada sneg. Grad je pao na području Šibenika, istoka Splita, sinjskog područja, a kako prenose lokalni mediji, najobilniji grad pao je na širem omiškom području i visina je bila i do 10 centimetara.

Na severnom Jadranu i u severnoj Dalmaciji temperature su od 8 do 12 stepeni, prenosi Index.hr.

Iz Benkovca su stigli zastrašujući snimci na kojima se vidi kako vetar nosi sve pred sobom. Vetar je toliko jak da je podizao i kontejnera i nosio ih kao da su list papira.

Meštani Benkovca kažu da je pijavica došla s mora i gurala kontejnere i oštetila stambene objekte.

Stanovnik Miranja Žarko Čuljak kaže da je pijavica došla s mora i da je gurala kontejnere komunalnog preduzeća, ali i da je oštetila stambene objekte.

"Šteta je ogromna, kod mene i na još petnaestak objekata gde je pijavica naišla. Dizala je krovove i crep", ispričao je za HRT stanovnik Miranja.

Povređenih nije bilo, ali je stanovnicima napravljena materijalna šteta.

Vetar je nosio crepove s krovova, oštetio nekoliko vozila, bacao kontejnere, čupao tende, a jednoj porodici su razbijena ulazna vrata.

Između 12:30 i 13 sati jako nevreme zahvatilo je i šire splitsko područje.

"Imala je putanju dugačku nekoliko stotina metara. U jednom trenutku sam videla da se pojavila pijavica koja je tamo gde je prošla čupala grane i stabla. Bilo je strašno, ovako nešto još nisam videla. Srećom kratko je trajalo", kazala je jedna žiteljka Splita za sajt Dalmacija Danas.

U naredna dva sata doći će do brzog premeštanja hladnog fronta sa područja Šumadije i Pomoravlja dalje na jugoistok Srbije, upozorio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) u 15 sati.

Kako dalje navode, u zoni fronta padaće kiša slabog do umerenog intenziteta, a duvaće umeren do jak severozapadni vetar, dok će lokalno on biti i olujne jačine.

U brdsko-planinskim predelima padaće sneg slabog do umerenog intenziteta.

Sutra će u Srbiji biti umereno i potpuno oblačno, hladno i vetrovito, na severu pre podne sa sunčanim intervalima, a na jugozapadu, jugu i jugoistoku mestimično sa slabim snegom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.