Nevladine organizacije optužile Baseskua za predizbornu prevaru

Izvor: Southeast European Times, 09.Nov.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nevladine organizacije optužile Baseskua za predizbornu prevaru

Četiri rumunske nevladine organizacije kažu da predsednik nepravedno koristi referendum da bi povećao svoje izglede za reizbor.

09/11/2009

Pol Čočoju za Southeast European Times iz Bukurešta -- 09/11/09

Grupa od četiri nevladine organizacije -- Transparensi Internešenel Rumunija, Asocijacija Pro Demokratija, Centar za pravne resurse i Agencija za monitoring medija -- zatražili su 29. oktobra od rumunskog ombudsmana da podnese žalbu najvišem sudu >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << zemlje tražeći da se predsednički izbori odvoje od referenduma o jednodomnom parlamentu, jer je i jedno i drugo zakazano za 22. novembar.

Te četiri organizacije tvrde da će se predsednik Trajan Basesku, koji ima ustavno pravo da raspiše referendum, pojaviti na izbornim plakatima i za referendum i za predsedničke izbore -- čime efektivno teren postaje neravnopravan za druge kandidate.

"Pozivamo ombudsmana koji ima tu mogućnost, da informiše ustavni sud u vezi sa činjenicom da predsednik, koji je istovremeno i kandidat, može da predloži referendum i takođe kandiduje se za drugi mandat u istom danu", rekao je Kristijan Parvulesku, šef Pro Demokratije.

"Time se očito obezbeđuju dodatni izgledi za predsednika. To je prednost i mi se pitamo da li se na ovim izborima poštuje ravnopravnost kandidata", dodao je on.

"To je prevara; nazvala bih je moralnom prevarom. Smatramo da je to manipulacija i remećenje izbornog govora", rekla je Georgijana Jorgulesku, šefica Centra za pravne resurse.

"Kampanja za referendum već je počela. Sudeći po nasilju kroz koje [Basesku] predstavlja problem koji se odnosi na broj poslanika i jednodomni parlament, možemo reći da smo svedoci predizborne prevare", rekao je Mirča Toma, šef Agencije za monitoring medija.

Pored izbornih plakata koje Baseskuova kampanja koristi za predsedničke izbore, više hiljada drugih plakata sa predsednikovom slikom pojavilo se širom zemlje u cilju promovisanja jednodomnog parlamenta. Neki se žale da su poruke na plakatima prejake, poput slogana "Neće pobeći od onoga čega se najviše plaše".

Basesku se zalaže za jednodomni parlament sa 300 poslanika, što je manje od trenutnih 471 u oba doma.

Portparol njegove kampanje, poslanik liberalnih demokrata Sever Voinesku, odbacio je postupak nevladinih organizacija kao "direktno politički i izborni" i rekao da su te četiri organizacije time izgubile svoju političku neutralnost. On je otišao još dalje i optužio četiri organizacije da otvoreno služe jednom od Baseskuovih protivkandidata u predsedničkoj trci.

Organizacije su takođe postavile pitanje oko argumentacije vezane za sve veći broj biračkih mesta usred konstantnog pada interesovanja građana za izbore. Prema nevladinim organizacijama, 1990. bilo je 12.000 biračkih mesta, 15.000 u 2004, a ove godine 21.000.

Na glasanje za Evropski parlament u junu, što su bili poslednji izbori organizovani u Rumuniji, izašlo je samo 27 odsto birača.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.