Neustavne 4 odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2020, 15:49

Neustavne 4 odredbe Zakona o finansijskoj podršci porodici

Ustavni sud Srbije utvrdio je da četiri odredbe iz članova 17. i 18. Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom nisu u saglasnosti sa Ustavom.

Ove odredbe tiču se prava majke na "Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta", a koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta ostvarivala prihode "po osnovu samostalnog obavljanja delatnosti".

Ustavni sud je međutim odbacio zahtev za obustavu izvršenja pojedinačnih akata preduzetih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na osnovu osporenih odredbi ovog Zakona i odložio objavljivanje ove svoje odluke u "Službenom glasniku Republike Srbije" za šest meseci od dana donošenja.

Istom odlukom Ustavni sud je odbio predlog za utvrđivanje neustavnosti i nesaglasnosti sa potvrđenim međunarodnim ugovorom odredaba članova 13, člana 17, 18, 20. i 54. ovog Zakona i odredbe člana 12. stav 1. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Ova odluka Ustavnog suda doneta je na jučerašnjoj sednici, 3. decembra, objavljeno je na sajtu Ustavnog suda.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.