Netanjahu nema povrenje izarelskog naroda; Ovo je najveći neuspeh u istoriji države Izrael

Izvor: B92, 16.Okt.2023, 22:24

"Netanjahu nema povrenje izarelskog naroda; Ovo je najveći neuspeh u istoriji države Izrael"

Bivši izraelski premijer Ehud Barak izjavio je da premijer Benjamin Netanjahu nema poverenje ni izraelskog naroda ni vojske posle napada Hamasa prošle nedelje.

Bivši premijer Izraela istakao je da ohrabruje imenovanje dvojice bivših visokih vojnih oficira u izraelskom ratnom kabinetu Benija Ganca i Gadija Ajzenkota, napominjući da je uveren da će oni uneti iskustvo i koherentnost u proces donošenja odluka.

"To je posebno važno jer premijer Benjamin Netanjahu "nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poverenje naroda, porodica zaklanih, ni komandanata i vojnika na terenu", naveo je Barak.

U intervjuu za France 24 on je rekao da Izrael nema izbora osim da pokrene kopnenu ofanzivu u Gazi ako želi da definitivno porazi palestinsku militantnu grupu Hamas.

Barak je dodao da će kopnena invazija na Gazu trajati nedeljama, možda čak i nekoliko meseci, nakon čega bi, kako je naveo, kontrolu nad Gazom trebalo postepeno predati palestinskim vlastima.

Na pitanje o izjavi američkog predsednika Džozefa Bajdena da bi bila "velika greška" da Izrael okupira Gazu, bivši premijer Izraela je napomenuo da je čvrsta podrška Sjedinjenih Američkih Država visoko cenjena u Izraelu, ali da SAD ne bi trebalo da daju nikakve "preporuke" kada je u pitanju strategija.

On je priznao da bi rat neizbežno prouzrokovao "kolateralnu štetu" u Gazi, ali je rekao da je Izrael bio oprezan da upozori stanovnike da se isele iz ciljanog područja, odbacujući kritike UN da je Gaza pod potpunom opsadom. Barak je napad Hamasa 7. oktobra opisao kao "najveći neuspeh u istoriji države Izrael", kako zbog toga što Izrael nije uspeo da spreči napad, tako i zbog kašnjenja u slanju trupa da zaštite izraelske građane.

Više od 1.400 Izraelaca je ubijeno, većinom civili, u Hamasovom iznenadnom napadu na Izrael. Najmanje 2.670 Palestinaca je od tada ubijeno, takođe pretežno civila, u uzvratnim izraelskim vazdušnim napadima na pojas Gaze, podseća francuski TV kanal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.